Rouwtaken
Rouwen is emotioneel hard werken. Maar je kunt er wel zelf iets aan doen. Er zijn vijf belangrijke taken: ontmoeten, erkennen, herkennen, verkennen en verbinden.
Ontmoeten
Bij het leven horen niet alleen leuke dingen, maar ook vervelende en verdrietige dingen. Leren leven met verlies is iets dat van jongs af aan geleerd moet worden. Volwassenen kunnen kinderen en jongeren niet beschermen tegen verlies en gevoelens als verdriet, angst of boosheid. Ze kunnen hun kinderen wel voorbereiden hoe om te gaan met verlies. Of en hoe je ouders dat hebben gedaan, is essentieel voor hoe jij geleerd hebt met verlies om te gaan. Mocht verdriet er zijn of niet? Was er plek voor boosheid? Mocht je bang zijn?
Erkennen
“Ik kan het niet geloven, maar het is toch écht waar”. Je weet het met je verstand, maar diep van binnen wil je er niet aan. Je leeft op de automatische piloot, het is meer overleven. De impact van het verlies wordt langzaam steeds duidelijker. Om met het verlies om te kunnen gaan, is het belangrijk te begrijpen wat er is gebeurd en wat dit voor jouw leven betekent. Wat helpt, is goed afscheid nemen en je verhaal vertellen. Steeds opnieuw.
Herkennen
Je herkent het verlies door de pijn die je voelt. Je zoekt een weg om met al deze gevoelens om te gaan. Dat valt nog niet mee, juist omdat het zo’n warboel is van binnen. Want bij een verlies is er niet alleen verdriet. Rouw bestaat uit vele gevoelens. Of je voelt helemaal niets. En dat is heel verwarrend. Bovendien gaat rouw niet alleen over hoe je je voelt, maar ook over hoe je denkt, doet, wat je van jezelf vindt en wat je in je lijf merkt.
Je bent met het verlies bezig, en soms ook even niet. Je zoekt stevigheid, een nieuwe basis. Niemand kan je vertellen hoe je dit moet doen. Het is vooral belangrijk dat je je zelf goed voelt bij de manier waarop je met je verlies omgaat, dat je goed voor jezelf zorgt en niet verstopt wat er vanbinnen speelt. Het is belangrijk om dit naar buiten te brengen. Door te praten, schrijven, tekenen, muziek luisteren, sporten of iets anders wat bij jou past.
Verkennen
Na een groot verlies is jouw wereld voorgoed veranderd. Hoe moet het nu verder? Het is niet alleen het gemis zelf dat zo’n pijn doet. Hoe geef je voortaan vorm aan je leven? Wie neemt bepaalde taken en functies nu over? Het gaat om verder leven met het gemis en met alle herinneringen. Alles moet weer een plek krijgen in een patroon dat veranderd is. Langzamerhand ontstaan er andere gewoonten. Je bent ook weer met de toekomst bezig.
Verbinden, het verlies meenemen in je hart
Verbinden met jezelf, de wereld en de mensen om je heen. Vertrouwen in jezelf, anderen en in de toekomst hebben. Van pijn zijn naar pijn hebben. Hoe kan je leven weer zinvol zijn? Hoe kun je het verlies ‘verweven’ in jouw levensverhaal? Ervaren dat het verlies er is en van betekenis kan zijn; dan is er weer ruimte voor nieuwe dingen. Sommige dingen worden belangrijker voor je, andere veel minder.
Al deze taken lopen door elkaar heen, er is geen logische volgorde. Soms denk je dat alles oké is, maar ineens is het verlies er weer. Bijvoorbeeld bij speciale gebeurtenissen of op speciale dagen. Of soms, ineens, door een liedje dat je op de radio hoort. Het is steeds opnieuw nodig om je verlies aan te kijken, alleen dan wordt het een deel van je leven. Een rouwproces is nooit echt klaar. Zeg nu zelf… je liefde is toch ook nooit klaar?