Als je iemand verliest die je dierbaar is, kom je in een rouwproces terecht. Je kunt heel verdrietig zijn, maar ook boos, bang of jezelf machteloos voelen. Je ervaart misschien dat je gaat piekeren, moeilijk slaapt, je niet kunt concentreren.
Wellicht trek je jezelf terug. Deze reacties, en nog zoveel andere, zijn heel normaal bij rouw. Jouw reacties of gedrag na het verlies hebben te maken met hoe jij als kind geleerd hebt om te gaan met verlies en teleurstelling. Mocht je huilen als je van je fiets was gevallen? Werd je getroost? Of werd er snel een pleister geplakt en gezegd dat het dan over was? Heb je geleerd dat liefde en rouw bij elkaar horen omdat je mocht treuren om de dood van je cavia? Of kwam er direct een nieuwe?
Rouwtaken
Rouwen is een werkwoord. Er zijn taken, er is werk. Mensen die rouwen, kunnen hier dus zelf iets mee doen. Jouw eerste taak is ‘erkennen’: “Ik kan het niet geloven, maar het is toch écht waar”. Je weet het met je verstand, maar diep van binnen wil je er niet aan. Je leeft op de automatische piloot, het is eigenlijk meer overleven. Dwalen in het donker, op zoek naar jezelf. De impact van het verlies wordt steeds duidelijker. Daar zit je dan, op de bodem van de put. Je hebt te verduren. Je hebt je rouw te nemen, maar durf je dat ook aan? Wat helpt, is goed afscheid nemen en open communiceren over wat er gebeurd is. Vertel je verhaal, steeds opnieuw.
Wirwar van gevoelens
De tweede taak is ‘herkennen’. Het verlies roept een wirwar van gevoelens op, waarmee je hebt te dealen: herkennen van je rouw. Dat valt nog niet mee, juist omdat het een warboel is van binnen. Hier overleef je met vallen en opstaan. Je pakt soms de draad weer op, maar het blijft een klus. Je zoekt stevigheid, een nieuwe basis. Je bent met het verlies bezig, en soms ook even niet. Wat je te doen hebt, is jezelf toestaan om pijn te voelen, jezelf uiten. Door te praten, schrijven, tekenen, muziek luisteren, sporten of iets anders wat bij jou past.
Geen logische volgorde
De derde en vierde rouwtaak zijn het verkennen van en jezelf verbinden met de veranderde wereld (volgende artikel). Alle rouwtaken lopen door elkaar; er is geen logische volgorde. Soms denk je dat alles weer oké is, maar ineens is het verlies er weer. Omdat het een speciale dag is, jullie liedje op de radio of omdat iemand iets zegt wat je raakt. Het is steeds opnieuw nodig om je verlies aan te kijken; alleen dan wordt het een deel van je leven. Een rouwproces is nooit klaar. Zeg nu zelf... je liefde is toch ook nooit klaar?
Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
Intensief met diepgang
De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
Over-leven met verlies
Het pad ontstaat door erop te lopen
Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.
Omgaan met verlies
Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen