Wijsheid is zijn
niet hebben

Hart onder de riem

Nu corona zich terugtrekt, worden de gevolgen meer zichtbaar. Soms heel pijnlijk. Als een terugtrekkende rivier die op de uiterwaarden achterlaat wat het water heeft meegevoerd. Ik denk aan de mensen met ‘long covid’.

Ik denk aan de mensen met ‘long covid’, langdurige fysieke klachten na het doormaken van een coronabesmetting. En niet alleen dat. De fysieke klachten brengen vaak mentale en sociale klachten mee.

Enkele weken geleden was ik in een ziekenhuis waar ik zorgmedewerkers met long covid mocht begeleiden. Zij hebben aan de frontlinie gestaan, vaak al in 2020 toen nog niemand wist waarmee we te maken hadden. Nu hebben zij onze steun nodig. Een hart onder de riem.

Long covid

Hun verhalen hebben indruk op me gemaakt. De wilskracht is er, maar het lijf wil niet. Ik heb gehoord over vermoeidheid en zelfs uitputting na enige inspanning. Lucht tekort, alleen al door te lopen. Verlies van spierkracht. Niks ruiken of proeven, al twee jaar lang. ‘Brainfog’, alsof je hoofd een wattenbol is waardoor je je niet kunt concentreren, iets onthouden en sneller overprikkeld bent. We hebben dit allemaal wel eens, maar wat als dit je leven zou zijn? Elke dag? Dan zou je jezelf niet meer herkennen, toch?

Dat is precies wat deze verpleegkundigen meemaken. Tegelijk trekken ze zich er doorheen, over hun grenzen omdat ze zich verantwoordelijk voelen. Hun privéleven gaat ‘op stil’, omdat ze er voor hun werk willen zijn. Dat heeft me geraakt. Het verlies van gezondheid leidt zo tot meer verlies, zoals het verlies van vertrouwen, zichzelf aan de kant zetten, angst dat de situatie zo blijft. Ik schrijf hier over mensen die thuis hersteld zijn en niet in het ziekenhuis waren opgenomen. Zijn zij het minst gezien?

Nieuw evenwicht vinden

Daarom steek ik hen graag een hart onder de riem. Allen zoeken ze balans in hun leven, meer grip op hun dag. Het belangrijkste waar ze tegenaan lopen, is zichzelf. De situatie en benodigde aanpassing niet kunnen accepteren en perspectief missen. Onbegrip van werkgever of collega’s doet daar nog een schepje bovenop, net als de huidige wet- en regelgeving. Twee jaar is echt regelmatig te kort voor werkhervatting.

Wat dan wel?

Ben je werkgever? Geef een medewerker met long covid een maatwerktraject en schakel hierbij deskundigen in. Tijd, geduld, uitleg én geruststelling zijn belangrijk. Houd contact en vraag regelmatig wat er wel en niet kan. Regel lotgenotencontact, de ervaringen zijn goed. Het wordt een beetje normaal dat je je zo voelt, als je dat van meer mensen hoort.

Heb je zelf long covid? Vraag om een maatwerktraject. Het belangrijkste is dat je eerst weer een basis-energieniveau opbouwt. Door te leren doseren en niet meteen alle energie te gebruiken als je merkt dat er weer iets in de tank zit. Je vroegere conditie als maatstaf nemen, helpt niet. Als je gezond bent, ga je toch ook niet elke dag uitgeput naar huis. Waarom nu dan wel?

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte/long covid, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.