“Alle kleine dingen waar ik normaal mijn hand niet voor omdraai, maken me nu overstuur. Ik kan uren wakker liggen van een klus die nodig is of van iets waarvan ik denk dat dat misschien gaat gebeuren."
“Zelfs als ik iets leuks ga doen, zie ik meer de stress dan het plezier.” Dit zijn enkele recente uitspraken die ik hoorde in mijn praktijk. We piekeren wat af, zeker in situaties van stress. En ook een periode van rouw is vaak stressvol.
Waarom piekeren we?
In ons hoofd proberen we een oplossing te bedenken voor een (mogelijk) probleem. Anders gezegd: omdat er iets in ons leven is wat we als onzeker ervaren en waar we wellicht bang voor zijn, zoeken we houvast en controle. Om de zekerheid te hebben van een oplossing, zodat we weer verder kunnen met ons leven. Daar is op zich niks mis mee.
Maar als dat niet lukt, kunnen we rondjes blijven draaien in ons hoofd. Zoals de cliënt die niet wist hoe hij iets kon oplossen én vond dat hij het zelf moest kunnen. Of de cliënte die kort na het overlijden van haar partner vond dat ze moest weten hoe ze haar verdere leven wilde invullen.
Rondjes in je hoofd
In een periode van stress, bijvoorbeeld als je rouwt, kan elke vezel van je lijf gespannen zijn. Je kunt waarschijnlijk minder hebben, je bent sneller overstuur, concentreren is lastig. Je kunt niet meer zo helder denken. Je zenuwstelsel staat in de stand van paraatheid.
Of zoals een cliënt het zei: “Ook al is het iets kleins, ik word er helemaal ingezogen. De kapotte plint en het onkruid in de tuin nemen mij helemaal in beslag, in plaats van dat ik er iets mee doe”. Ze sliep er niet van en zette daarom de tv maar aan; vaak een recept om nog slechter te slapen.
Uit je hoofd
Hoe langer je erover nadenkt, hoe groter de berg vaak wordt. Je moet ‘uit je hoofd komen’. Maar hoe dan? Wat kan helpen?
Als je ervaart dat je op het punt staat om ergens ingezogen te worden, zeg je letterlijk tegen jezelf: “Ho, stop. Even wachten”. Dat zorgt voor enige afstand, je kunt ergens naar kijken zonder dat je er onderdeel van wordt. Dan stel je jezelf de vraag: “Waar gaat het hier echt over? Wat is de realiteit op dit moment?” Je zou zo maar eens een ander idee kunnen krijgen.
Ben je overstuur, dan is het belangrijk om eerst te kalmeren. Dat kun je doen door op je ademhaling te letten. Je hoeft er niets aan te veranderen, alleen maar te volgen. Je lijf wordt dan kalmer en je gedachten langzaam weer helder.
Verder is het van belang te beseffen dat rouwen stap voor stap gaat. Het is onmogelijk om de toekomst vorm te geven als je net iemand of iets hebt verloren. Het is wél mogelijk om de dag van vandaag vorm te geven: Hoe gaat het nu met mij? Wat heb ik vandaag nodig? Op een gegeven moment zul je merken dat je weer vooruit kijkt. Dat kun je niet forceren. Kost dit veel moeite? Klop dan bij iemand aan, die met je meekijkt.
Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. Wil je mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.
Jeanne van Mierlo,
Verlies- en rouwtherapeut
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.