Wijsheid is zijn
niet hebben

Hoe rouw ingewikkeld kan worden

Jouw rouw is jouw reactie op een verlies dat jijzelf of iemand anders meemaakt. Dat doe je met alles wat je in je hebt: je gevoelens, gedachten, je gedrag, wat je in je lijf ervaart, hoe je naar jezelf en je omgeving kijkt. Dit alles hoort bij rouw.

Alles wat vanbinnen speelt, moet op een of andere manier ook naar buiten komen. Op jouw manier; bijvoorbeeld door te praten, stil te zijn, tekenen, schilderen, schrijven, sporten, muziek luisteren, klussen. Daarnaast is het belangrijk om met andere dingen bezig te zijn. Maar soms kan dit heel ingewikkeld zijn. 

Ingewikkelde rouw

Ze is de pensioenleeftijd al lang gepasseerd. In haar leven heeft ze veel moeten verduren. Het leven ging en moest echter door, waardoor er van ‘verwerkingstijd’ eigenlijk geen sprake was. Zij ging wel verder, maar was er zelf niet echt bij. Haar lichaam was in het nu, haar gedachten waren vaak in het verleden. Bij hen die ze heeft verloren. Nu ze zelf ziek is, wordt het verleden steeds meer het heden.
 
Rouw gaat nooit helemaal over. Op onverwachte momenten is het verlies er weer en doet het even pijn. Als we hierbij stilstaan en bereid zijn om de pijn te ervaren, dan ebt deze weer weg. We kunnen dan weer verder met ons leven. Zo gaat het. Langzaam groeien we om ons verlies heen en ervaren we dat de pijnscheuten ook uitingen van liefde zijn. 

In-gewikkelde rouw

Maar wat als het verleden belangrijker wordt dan het heden? Dan wordt rouw als het ware een mantel waar je wordt in-gewikkeld. Dat zien we bij mensen die ook lange tijd na het verlies flinke beperkingen blijven ervaren in hun dagelijks leven. Zij zijn bijvoorbeeld alleen bezig met het verlies, hebben moeite met ‘doorgaan’ met leven of weten niet wat ze met hun leven ‘aan moeten’. Het verlies blijft het dagelijks leven bepalen, normaal functioneren is (bijna) onmogelijk.
Dat zien we ook bij mensen die blijven ‘zoeken’ naar hun overleden dierbare en graag bij hem of haar willen zijn. En bij mensen die blijven vechten tegen het verlies, verbitterd en boos blijven, zichzelf iets blijven verwijten, hun leven als leeg ervaren en positieve herinneringen wegdrukken. Zij hebben vaak het gevoel dat een deel van zichzelf is overleden.
 
Kortom, er is geen beweging in het rouwen. Dat kan komen door wat er is gebeurd, door reacties van de omgeving of hoe iemand zelf in elkaar zit. Hij of zij is als het ware gestopt met leven. 

Ont-wikkelde rouw

Deze rouw moet letterlijk ont-wikkeld worden. Uit de wikkels komen. Om weer beweging te krijgen in het rouwen, is het nodig om het verlies te doorléven én om dóór te leven. Niet bezig zijn met het verlies dus, maar jezelf afleiden. Eenmaal ingewikkeld in rouw, lukt dit niet zelf. Zoek hulp zodat ‘pijn zijn’ kan veranderen in ‘pijn hebben’ en uiteindelijk in pijnscheuten van liefde. 

Meer weten over rouw, burn-out en trauma?

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars.
Wil je mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.
 
Jeanne van Mierlo
Rouw- en traumatherapeut

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.