Wijsheid is zijn
niet hebben

Waar is het leven gebleven?

Als je iemand verliest van wie je veel houdt, dan staat jouw wereld even stil. De mensen om je heen gaan gewoon door, terwijl jij je afvraagt hoe dat nu toch mogelijk is.

Dat kan ook zo zijn als je ziek wordt, je relatie eindigt, je ontslagen wordt of bij elke andere intense verlieservaring. Je leven schudt op zijn grondvesten, er is een tijd van vóór en een tijd van ná het verlies. 

Iedereen rouwt anders

Onze reactie op verlies noemen we rouw. Door te rouwen, kunnen we uiteindelijk weer verder gaan met ons leven. Vaak gaat dit op een andere manier dan vóór het verlies. Rouwen doen we met alles wat we in ons hebben. Natuurlijk zijn er vele gevoelens, maar ook ons lichaam doet mee. Vaak is er vermoeidheid of zijn er fysieke klachten. Dat is heel normaal. 
Rouwen doen we ook met en in ons hoofd. Denk maar eens aan concentratieproblemen, sneller overprikkeld zijn of dromen. De manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt, kan ook veranderen. Zo zijn er vele rouwreacties, we hebben allemaal ons ‘eigen setje’. We kunnen zelfs op verschillende verliezen anders reageren.

Down

Als we het hebben over rouwgevoelens, dan denken we meestal aan verdriet en tranen van gemis. Het hele pallet aan gevoelens, of zelfs niet voelen, kan echter aandacht vragen. Een moeilijk gevoel om mee te dealen, is voor veel mensen somberheid. 
“Ik voel me down, ik heb nergens zin in, met moeite kom ik uit mijn bed ’s morgens, er komt niks uit mijn handen, ik heb geen plezier meer”, is bijvoorbeeld wat ik hoor in mijn praktijk. Omdat neerslachtigheid ervaren wordt als een naar gevoel, willen mensen er zo snel mogelijk vanaf. Echter alle gevoelens willen je iets vertellen, ook somberheid. 

Allereerst: het is oké om een baaldag of baaldagen te hebben. Je hebt immers nogal wat meegemaakt. Dan hoeft er ook niks uit je handen te komen. Een gevoel dat je echt kunt voelen, verandert vanzelf. Het wil alleen gevoeld worden.

Hulpbronnen aanboren

Heb je het idee dat je niet meer weet ‘waar het leven is gebleven’? Dan kun je bewust weer contact zoeken met je hulpbronnen. Dit zijn mensen, activiteiten, dieren, plaatsen, doelen, ervaringen, innerlijke kwaliteiten en eigenschappen die je helpen om uit spanning te komen en/of waarbij je je goed voelt. En als er niks opkomt, waar werd je vroeger blij van en hoe is dit nog steeds in je leven?

In stresssituaties, zoals rouw, kunnen we het contact met deze hulpbronnen verliezen. We zijn er simpelweg niet mee bezig als we ons down of somber voelen. Onszelf eraan (laten) herinneren dat deze er óók zijn, kan al helpen. Stel je eens voor dat je op een plek bent waar jij heel graag bent. Wat zie je als je hier rondkijkt? Wat voel je? Wat neem je waar in je lijf? Zie je jezelf iets doen? Als je dit even doet, wat brengt dit je dan?

Meer weten over rouw, burn-out en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. 
Wil je zelf mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo
Rouw- en traumatherapeut 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.