Wijsheid is zijn
niet hebben

Burn-out komt niet door werk

Als een bang vogeltje zit ze bij me in de praktijk: “Ik herken mezelf niet meer. Ik vergeet alles, pieker over de kleinste dingen, ben snel emotioneel en heb nergens zin meer in. Slapen doe ik slecht. Ik praat alleen maar negatief tegen mezelf".

"En sinds kort is alle energie uit mijn lijf, ik heb mezelf ook naar deze afspraak gesleept. Ik wil weer plezier in het leven hebben”. 

De huisarts heeft aangegeven dat ze een burn-out heeft. Deze boodschap is hard aangekomen. Als sterke vrouw houdt ze immers altijd alle ballen in de lucht, zowel thuis als op het werk. Zij kan en mag niet ziek worden. Ze dacht het met een paar vrije dagen te regelen, maar nu is het klaar. Haar lijf wil niet meer wat haar hoofd wel wil. Ze weet zich geen raad.

“Neem maar even rust”

Burn-out wordt vaak in één adem genoemd met oververmoeidheid en werkstress. Maar burn-out is veel complexer dan dat. Hard werken en veel dingen doen is op zich niet voldoende om een burn-out te krijgen. Sommige mensen werken jarenlang veel en hebben nergens last vast; vaak zien we dat zij met veel passie hun werk doen en ervaren dat ze ergens aan bijdragen.

Natuurlijk moet er een goede balans zijn tussen werk en ontspanning of rust. Maar burn-out gaat over overlevingspatronen die we in onszelf hebben ontwikkeld, omdat er ooit een reden voor was. Zoals: alle ballen in de lucht moeten houden, negatieve zelfpraat, verantwoordelijkheden overnemen van anderen, controledrag en perfectionisme.
Hierdoor is er vaak geen of weinig contact met het lichaam. Het kan lijken alsof je lijf het plotseling opgeeft, maar in werkelijkheid heb jij je lijf in de steek gelaten. Je herkent jezelf niet meer, blijkbaar ben je niet wie je dacht te zijn nu je het niet meer volhoudt.

Overlevingspatronen gecrasht

Dat is moeilijk om te erkennen. Want tegelijk komt de vraag: wie ben ik dan als patronen waarvan ik dacht dat ze goed waren, niet meer helpen? Hoe komt het dat ik mezelf niet meer herken, dat ik mezelf heb verloren?

Daarvoor moeten we naar de oorzaken van burn-out(klachten) of overbelasting. Werk en leef jij volgens je passie? Word je blij van wat je in je leven doet? Volg jij je hart? Kun je je ei kwijt in wat je doet? Of ‘moet’ je juist van alles van jezelf?
Juist als je veel ‘moet’ van jezelf en denkt dat je geen keuzemogelijkheden hebt, zul je een bepaalde zwaarte in het leven ervaren. Wellicht merk je dat je klussen naar je toetrekt, dat het werk nooit klaar is of dat je je niet gewaardeerd voelt voor wat je doet. Eigenlijk ben je dan het karwei van iemand anders aan het doen. Hier gaat het altijd over hoe je vroeger thuis dingen geleerd hebt. 
De laatste ‘bron van burn-out’ is opgesloten rouw, onderdrukte reacties op verlies. Als we geconfronteerd worden met verlies, willen we wellicht het liefst ‘gewoon doorgaan’. Het (onbewust) onderdrukken van rouwreacties kost echter veel energie en gaat ten koste van je vitaliteit.

Burn-out gaat dus niet over ‘even rust nemen en dan weer aan de slag’. Burn-out is een weksignaal, dat van jou vraagt om anders te gaan leven en werken. Om jezelf serieus te nemen.

Meer weten over rouw, burn-out en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. 
Wil je zelf mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo
Rouw- en traumatherapeut 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.