Als ik zeg dat ik werk als rouw- en traumatherapeut, dan vertellen mensen vaak spontaan over dierbaren die zij moeten missen. Rouwen gaat voor veel mensen over overlijden. We rouwen echter over veel meer.
We rouwen echter over veel meer, soms zonder dat we zelf beseffen dat we te maken hebben met verlies.
Rouw gaat over iemand of iets missen
Rouwen is niet anders dan jouw reactie op een verlies dat je meemaakt (of dat iemand anders meemaakt). Rouwen doe je met alles wat je in je hebt: er zijn verschillende gevoelens, gedachten, gedrag en lichamelijke reacties. Wellicht ga je ook anders naar je omgeving kijken of andere dingen belangrijk vinden. Iedereen heeft zijn of haar eigen ‘setje’ rouwreacties. Bij de een komen deze reacties in heftige golven, bij een ander verlopen ze gelijkmatiger.
Hoe meer je aan iemand of iets bent gehecht, des te intenser zul je het verlies ervaren. Het maakt dan niet uit of je iemand verliest door overlijden, of iemand ziek is, of er sprake is van echtscheiding, verlies van werk, woonplaats of verlies van jezelf door burn-out. Of iets wat je niet hebt ontvangen of bereikt, zoals een gemiste promotie, onvervulde kinderwens of onvoorwaardelijke liefde van je ouders. Er kan ook aanstaand verlies zijn, bijvoorbeeld als iemand ongeneeslijk ziek is of als je je baan gaat verliezen. Rouw gaat dus zeker niet alleen over dood, rouw is er ook bij andere verliezen.
Verlies brengt verlies met zich mee
Daarnaast heeft elk verlies zijn specifieke ‘eigenschappen’. Elk verlies brengt namelijk meerdere verliezen of veranderingen met zich mee. Als je iemand verliest, verlies je niet alleen deze mens maar juist ook jullie relatie in het leven. Als je ziek bent, dan verlies je niet alleen je gezondheid maar misschien ook je werk. Je wereld wordt kleiner. Als je je baan verliest, verlies je inkomen maar ook waardering, een waardevolle daginvulling, status, je collega’s. Hoopte je op een gezinsleven met kinderen maar blijf je kinderloos, dan verandert je toekomstbeeld.
Hoe hechter de relatie of hoe groter de wens, des te meer impact op je persoonlijke leven. Dat merk je vaak pas als je ermee wordt geconfronteerd. Soms is er ook ‘dubbele rouw’. Er is dan rouw om het verlies en alles wat het verlies met zich meebrengt. En er is rouw om een afbrokkelend sociaal netwerk omdat de omgeving er niet mee om kan gaan.
Welke rouw is ‘geaccepteerd’?
De reacties van de omgeving hebben vaak meer invloed dan je zou willen. Waar rouwen om een overleden dierbare als ‘normaal’ wordt beschouwd, is rouwen om een mislukt huwelijk niet zo vanzelfsprekend. Tenminste, niet in het openbaar en zeker niet als jij degene bent die vertrekt. Zeg nu zelf, wie heeft er een condoleancekaart ontvangen na echtscheiding, werkverlies of bij burn-out?
Het ene verlies is niet minder erg of erger dan het andere verlies. Hierover oordelen, is aan leedconcurrentie doen. Het gaat erom hoe jij het verlies ervaart én wat jou helpt om hiermee om te gaan, zodat je weer lichter kunt gaan leven.
Meer weten over rouw, burn-out en trauma?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars.
Wil je zelf mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.
Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
Intensief met diepgang
De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
Over-leven met verlies
Het pad ontstaat door erop te lopen
Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.
Omgaan met verlies
Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen