Wijsheid is zijn
niet hebben

Met een rugzak vol liefde

Onlangs praatte ik met een vrouw over het verlies van haar vader. Zij had altijd een goede band met hem gehad en was erg verdrietig.

Ze zei tegen mij: “De relatie van mijn broer met mijn vader was afstandelijk en is nooit goed geweest. Hij zal het vast veel gemakkelijker hebben met het overlijden van mijn vader”. Is dat echt zo?
 
Het zou kunnen, ik ken haar broer niet. Hoe hij zijn vaders dood ervaart, heeft onder meer te maken met zijn karakter, wat zijn vader voor hem betekende en hoe hij heeft geleerd om te gaan met verlies. Het kan echter dat deze broer het moeilijker heeft dan zijn zus. Hij heeft immers nooit meer de kans om zaken recht te zetten of de band met zijn vader te verstevigen. Schuld en schaamte drukken dan zwaar op het rouwproces.

Loyaal tot over de grens

Hoe komt dit? Wij mensen maken deel uit van diverse systemen: onze relatie, ons werk, school, vereniging, noem maar op. Daar hoort ook ons huis van herkomst bij, het thuisgezin waar kinderen áltijd loyaal zijn aan hun ouders. Loyaliteit betekent trouw zijn aan de mensen die iets voor je betekenen. Denk maar eens na: wat gebeurt er bij je als iemand kritiek heeft op je vader of moeder? Wat doe je dan? Juist, je gaat verdedigen, goed praten of niets zeggen uit angst je ouders te kwetsen.
 
De band met je ouders kun je nooit verbreken. Zij hebben er immers voor gezorgd dat jij leeft. Zonder hen geen jij. Ook al verbreek je als zoon of dochter het contact met je vader of moeder, in je hoofd en hart blijft hij of zij altijd aanwezig. Soms nog sterker. Net als de spijt dat het zo heeft moeten gaan. Of de hoop dat het ooit weer goed komt.

Rugzak vol liefde

Die loyaliteit aan je ouders blijft bestaan. Ook als ze er niet meer zijn. Of als ze elders wonen. Denk aan adoptiekinderen die blijven zoeken naar hun biologische ouders. Schaamte en schuld zien we ook hier weer. En bij echtscheiding denken kinderen vaak dat ze moeten  kiezen aan wie ze loyaal zijn, wat de nodige problemen oplevert.
 
Onze rugzak zit echter vol liefde, al zijn we ons daar niet altijd van bewust. De zoon met de koele band met zijn overleden vader kan zo problemen krijgen in zijn rouwproces. En zelfs in andere relaties, want zijn ‘ondergrondse’ loyaliteit voelt onbewust als onvrijheid. Gelukkig kan de band hersteld worden, zelfs na het overlijden. Loyaliteit gaat namelijk over de grenzen van leven en dood.

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.