Als je een dierbare verliest, dan zegt het leven even ‘stop’. Je hebt jezelf als het ware opnieuw uit te vinden. Als je samen een lang leven hebt gehad, is het gemis vaak nog sterker. Bij veel oudere mensen zien we bovendien meer verliezen.
Verliezen door ziekte of verlies van zelfstandigheid bijvoorbeeld. Isolement en eenzaamheid liggen op de loer.
Een leven gedeeld
Verlies van je levenspartner na een lang huwelijk is aangrijpend. Je bent vaak samen volwassen geworden, je voelt je veilig bij elkaar en hebt elkaar altijd gesteund. Dan kan het moeilijk zijn om je verlies onder ogen te zien en er betekenis aan te geven. Want dat is rouwen.
Naast reacties als huilen, depressiviteit en slapeloosheid, hebben veel ouderen angst. Met name als ze zich realiseren welke gevolgen het verlies van hun partner heeft. Angst voor eenzaamheid, angst om het niet alleen te redden en dat er niemand is als ze zorg nodig hebben. Ook fysieke reacties kunnen zorgen baren op latere leeftijd, net als vergeetachtigheid. Hoewel dit normale reacties zijn, verhogen ze vaak het gevoel van kwetsbaarheid. Mannen hebben bovendien nog een extra klus: zij zoeken minder snel hulp als vrouwen en hebben vaak een kleiner sociaal netwerk.
Nieuw perspectief zien
Er is wilskracht en energie nodig om weer toekomst te zien na het overlijden van je partner. Die energie kan ontbreken, zeker als je fysiek al minder kracht hebt. Het initiatief ligt echter bij jou. Voor de een is dat gemakkelijker dan voor de ander. Enerzijds is het nodig om alle gevoelens van pijn toe te laten, anderzijds vragen (dagelijkse) bezigheden om aandacht. Juist deze afwisseling helpt je vooruit in het rouwproces. Vaak is het fijn dit met vrienden of lotgenoten te delen. Mensen die luisteren, die jou (willen) begrijpen. Vanuit de wisselwerking met je omgeving kun je zelf veerkracht vinden om weer toekomst te zien.
Bijeenkomsten en deelgenotengroep
Op 1 november ontmoet ik je graag bij Allerzielen Allicht, op de algemene begraafplaats in Budel. Samen met een collega presenteer ik facetten van verlies en rouw en wat verliesbegeleiding kan betekenen. Op 6 november organiseer ik samen met Van der Stappen Uitvaartverzorging weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw (zie elders op deze pagina). Op 4, 19, 20 en 21 november vertel ik tijdens de gratis bijeenkomsten van Zuidzorg Cranendonck over rouw bij een betekenisvol verlies op oudere leeftijd.
Steeds merk ik dat mensen het fijn vinden hun verhaal te delen en een nieuwe kijk op de toekomst te krijgen. Daarom overweeg ik om begin 2015 een deelgenotengroep te starten voor mensen die iemand hebben verloren. Door gesprekken en het uitvoeren van opdrachten krijg je inzicht in je persoonlijke verlieservaring, jouw gevoelens daarbij en steun je elkaar tijdens een moeilijke periode in je leven. Neem je contact op bij belangstelling?
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.