Wijsheid is zijn
niet hebben

Loslaten? Nee! Anders vasthouden? Ja!

“Ze zeggen dat ik hem moet loslaten. Hij komt toch niet meer terug. Het is voorbij. Ik probeer dat wel, maar het lukt niet. Ze zeggen dat ik het moet afsluiten, maar ik weet niet wat ‘het’ is. Ik kan hem niet loslaten."

"Hij was al dertig jaar mijn man, mijn maatje. En nu is hij er niet meer.”
 
Zulke verhalen hoor ik vaker in mijn praktijk. Mannen en vrouwen die een dierbare hebben verloren, worstelen met dit grote verlies en denken dat ze ‘het’ niet goed doen. Wat ‘het’ dan ook is. Maar rouwen om een verlies gaat echt niet om loslaten. Het gaat om anders vasthouden. 

Liefde is toch ook nooit klaar?

Stel je eens voor. Je hebt zoveel van je overleden man of vrouw gehouden, lief en leed met elkaar gedeeld. Dan kan het toch niet zo zijn dat je deze band helemaal achter je laat? Rouw is de achterkant van liefde, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe meer je van iemand houdt, des te intenser is de rouw, je reactie op dit verlies.
Rouw is nooit echt helemaal klaar, want zeg nu zelf… je liefde is toch ook nooit klaar? Dat betekent dat de mens die er niet meer is, nog altijd belangrijk voor je is en dat ook zal blijven. Je zou toch ook niet anders willen?
 
Het gemis wordt langzamerhand een onderdeel van je leven, het gemis wordt onderdeel van jouw unieke verhaal. Niks loslaten of uitsluiten, maar juist betrekken. Zij zijn niet meer waar zij waren, maar altijd waar wij zijn. Met andere woorden: we nemen de mens die we zo missen, mee van binnen. We herinneren, letterlijk van binnen, de mooie en minder mooie momenten. De relatie is blijvend, we hoeven geen touwtje door te knippen. 

Jouw verhaal

Hoe doe je dat dan, anders vasthouden? Dat is voor iedereen anders. Maar in elk geval door het verlies een rol te geven in het dagelijks leven. Door het verhaal levend te houden.
Je vertelt schijnbaar steeds weer hetzelfde verhaal en dat heeft zin. Zo probeer je het zelf te begrijpen en weer grip op je leven te krijgen. Later krijgen de verhalen een andere betekenis. Ze helpen mee om te herinneren. Her-inneren. Deel te worden van jouw verhaal.
 
Als je omgaat met iemand die rouwt, is het belangrijk om steeds weer te vragen naar het verhaal. Vanuit de gedachte: “Wat zou de rouwende aan mij, vanuit zijn of haar verdriet, te vertellen hebben?” Luister naar het verhaal, de beleving ervan en de betekenis die de rouwende geeft aan zijn of haar verlies. Je hoeft niets te adviseren of op te lossen, want dat kan toch niet. Toon warmte en genegenheid, een arm om de schouder of een lichte aanraking. Een bloem bloeit immers ook alleen op als hij warmte en zonlicht krijgt… 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654 (ook voor nieuwsbrief). Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend gesprek.
 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.