Wijsheid is zijn
niet hebben

Jongeren en verlies: een extra klus

Als je iemand verliest van wie je veel houdt, dan kan 't voelen alsof je veilige wereld instort. Leren leven met zo’n groot verlies is vooral voor jongeren moeilijk. Zij hebben een dubbele taak: het verlies een plek geven én zelf opgroeien.

Als je jong bent, dan verwacht je niet dat je leven van de ene op de andere dag kan veranderen. Ja natuurlijk, je weet dat mensen dood kunnen gaan. Maar toch niet je eigen moeder, vader, broer of zus! Als het dan toch gebeurt, dan is het een enorme klap. Want je beseft heel goed dat dit je leven verandert, maar wat het gaat betekenen? Geen idee. Behalve dat het overlijden je gevoelens raakt en in de war schopt, grijpt het ook in op andere gebieden: je rol in het gezin, school, vrienden, sportclub, noem maar op.

Dit gebeurt juist in een periode waarin je bezig bent met je eigen ontwikkeling: je gaat naar een andere school, krijgt andere vrienden, je lijf verandert. Juist nu ben je aan het ontdekken wie je wilt zijn, je maakt je langzaam los van je ouders en leert meer onafhankelijk te zijn. En tegelijk word je ook zo weer naar het gezin toegetrokken, door het verlies dat je is overkomen. 

Terugtrekken op hun kamer

Jongeren vinden het vaak lastig om over hun verlies te praten, zeker met mensen die dicht bij hen staan. Ze trekken zich terug en sluiten zich af voor hun gevoelens, doen alsof er niets aan de hand is. We kunnen aan hun buitenkant, waar alles oké lijkt, niet zien wat er zich vanbinnen afspeelt. Daardoor worstelen ze vaak alleen met hun gevoelens van verdriet, boosheid, angst, schaamte of schuld. Dit zijn natuurlijke reacties van jonge mensen. Als ze zich er goed bij voelen door zich even terug te trekken op hun kamer, dan is dat prima. Belangrijk is dat ze op andere momenten hun gevoelens wel kunnen delen. Dat kan door te praten, maar bijvoorbeeld ook door te schrijven in een dagboek, samen naar een verdrietige film te kijken of te sporten.
 
Vrienden kunnen soms beter helpen dan volwassenen. Zij begrijpen elkaars wereld, kunnen zorgen voor afleiding en je troosten. Vrienden willen ook graag helpen. Soms weten ze niet zo goed hoe dat kan. Vertel het ze dan of stuur ze een appje hoe dat zou kunnen. Belangrijk om te weten is dat iedereen rouwt op zijn eigen manier en dat er geen regels voor zijn. 

Tips voor jongeren

  • Vertel mensen om je heen wat je nodig hebt: je vrienden, een leraar op school of iemand anders die je vertrouwt.
  • Zoek contact met leeftijd genoten die ook in rouw zijn.
  • Zoek een plek waar jij je zelf kunt zijn, waar je niet je 'status' hoog hoeft te houden
  • Krop niet alles op, ook al lijkt dat soms het gemakkelijkste. Je gevoelens kunnen je juist iets vertellen over jou en wat je nodig hebt.
  • Onderzoek eens hoe jij probeert om je gevoelens te verbergen.
  • Huilen is niet erg, het lucht juist op.
  • Gun jezelf tijd.
  • Zoek professionele hulp als je merkt dat je vastloopt.  

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek. Vergoeding door zorgverzekering mogelijk.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Deelnemers over training Begeleiden bij Verlies

  • Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
  • Intensief met diepgang
  • De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
  • Over-leven met verlies
  • Het pad ontstaat door erop te lopen
  • Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Omgaan met verlies

Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen

Kinderen helpen bij verlies

Wat hebben kinderen nodig? Tips om te helpen

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.