“Kunnen mijn huidige klachten komen door verlies dat ik lang geleden heb meegemaakt?” Die vraag kreeg ik onlangs tijdens een lezing die ik mocht geven. Mijn antwoord was en is dat dit zeker het geval kan zijn.
Pijn en gemis kunnen te groot zijn om te verduren en dus zoeken we een manier om ervan weg te gaan. Op zo’n moment kunnen en willen we onze rouw niet nemen.
Opgebrand door het verlies van toen
Opeens is hij volkomen uitgeput en komt hij thuis te zitten met een burn-out. Het gesprek gaat over zijn werk, over druk en werkdruk die hij ervaart maar uiteindelijk komt het verhaal los: inmiddels is het alweer twintig jaar geleden dat zijn jongste zoon is overleden. Zijn antwoord was: hard en nog harder werken, zich groothouden en vechten om overeind te blijven. Zo had hij het geleerd thuis.
Als volwassene zorgt deze stoere ik nog steeds voor bescherming. Maar dat niet alleen. Het jongetje van toen neemt als volwassene steeds meer werk op zich en kijkt niet om. Wat er gebeurd is, kun je toch niet meer terugdraaien. Zijn zoon komt er immers niet door terug. Totdat hij zich ziek moet melden en burn-out raakt.
De rouw ingemetseld
Deze man had de rouw om zijn zoon als het ware ‘ingemetseld’. Het gemis was te groot, dus besloot hij (onbewust) vanbinnen om het niet te nemen. Hij ging hard werken en hield zich groot, want dat kon hij wel. Voor een tijdje is dat ook een prima ‘strategie’, maar na verloop van tijd ‘stolde’ zijn rouw. Hij voelde de pijn om zijn overleden zoon niet meer, maar kon ook geen echte vreugde meer ervaren in zijn leven. Want dat is de andere kant.
Strijd vanbinnen
Waar verlies gezien en gehoord wil worden, willen onze overlevingsstrategieën dat juist voorkomen. Deze uiteenlopende belangen zorgen voor strijdgewoel vanbinnen: lichaam en geest staan onder hoogspanning, echt geluk is ver te zoeken en tegenstrijdige gevoelens lijken uit het niets op te duiken. Ook kunnen we psychische en/of lichamelijke klachten krijgen. Vanbinnen is het oorlog en in de buitenwereld strijden we verder. Zoals de man uit het voorbeeld.
En hoe we dat ook doen, we trekken ons in elk geval steeds meer terug uit het leven. Dit gevecht kost ons zoveel energie dat we op den duur zelfs niet meer weten waar de strijd om is begonnen. Alsof we onze auto ergens hebben geparkeerd, maar niet meer weten waar. Nee sterker nog, dat we niet meer weten dat we met de auto gekomen zijn.
Dan komt er een punt waarop we ergens vanbinnen weten dat het tijd is. Bijvoorbeeld door een burn-out. Ik help je graag om jouw verlies of verliezen een plek te geven; ook de verliezen van lang geleden die wellicht nooit zijn gezien maar zoveel betekenen. Afscheid en rouw zijn essentieel. Alle verliezen één voor één horen en zien. Als rouw van toen er mag zijn, kan liefde weer stromen en kan ook het geluk er weer zijn.
Meer weten over omgaan met verlies en rouw?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail dan voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief.
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.