Huh… brengt rouw een uitdaging met zich mee? Jazeker, meerdere zelfs. Waar rouwen al een klus op zich is, is omgaan met door rouw veroorzaakte stress een uitdaging. Een extra klus dus.
Oude patronen gaan ‘aan’
Wat doe jij als je stress hebt of spanning voelt? Ga je wandelen om je hoofd leeg te maken? Merk je dat je spieren aangespannen zijn en ga je even rustig zitten, bewust ontspannen? Of ga je juist in een hogere versnelling en harder aan het werk? Ben je alleen bezig of vraag je hulp?
Iedereen heeft zijn of haar eigen wijze om met stress om te gaan. Als we spanning voelen, dan gaan onze hechtingspatronen ‘aan’. Dat is hoe we in onze aller vroegste jeugd hebben geleerd om relaties aan te gaan, kwetsbaar te mogen zijn en te vertrouwen dat een ander er voor je is. Dan kun je zelf actie ondernemen, hulp vragen en je laten troosten. Het kan ook zijn dat je niet geleerd hebt om de verbinding te zoeken. Of juist hebt geleerd dat je het niet alleen kunt. Dat ervaar je dan precies weer zo als je iemand of iets betekenisvols hebt verloren.
Verschuilen achter het masker
In de moeilijke tijd die hij doormaakt, verwacht hij steun uit zijn omgeving. Daarin wordt hij echter keer op keer teleurgesteld. Zelfs door zijn vrouw. “Ik mag er toch wel van uit gaan dat ze ziet hoe moeilijk ik het heb. Ook mijn directe collega’s vragen er niet meer naar.” Een half jaar geleden is hij plots zijn vader verloren. Hij vindt het lastig om te delen wat hem bezighoudt, maar het lukt hem steeds beter. Tenminste, als een ander iets vraagt. Juist dat gebeurt niet. Dus houdt hij zijn mond en kropt hij zijn gevoelens van verdriet en teleurstelling op.
Samen kijken we wat hij doet. In het contact met anderen trekt hij zich terug en als het spannend wordt, laat hij zich niet zien. Dat kent hij van vroeger, dat hij bang is voor wat anderen van hem vinden. Langzaam verschijnt het tafereel op tafel. Inclusief het poppetje met het masker. Dat masker zet hij nu nog vaker op, het poppetje gaat op een verhoging. Wat zien anderen hier, zoals zijn vrouw of collega’s? Hij schrikt ervan: “Ze zien het masker, het lijkt alsof er niets aan de hand is want ik laat ook niks merken. En nu helemaal niet”. Hij zet een ander poppetje naast het maskermannetje. “Ik wil dat ze deze zien. Dan moet ik wel meer over mezelf delen.”
De uitdaging
Dat is een klus voor hem, een uitdaging. Met de foto van het maskermannetje toont hij zijn vrouw wat er gebeurt. Hij laat zich begrijpen. Deze man heeft vroeger geleerd om zich niet te laten zien en te doen alsof alles goed gaat. Deze manier van (over)leven heeft toen geholpen, maar in de rouw om het verlies van zijn vader werkt het tegen hem. Juist nu wordt van hem iets anders gevraagd.
Mensen vertellen mij vaak dat hun rouwproces ook een proces van persoonlijke ontwikkeling is (geweest). Iets wat eerder hielp of niet echt hinderde, gaat dan vreselijk in de weg zitten. De uitdaging van rouw.
Meer weten over omgaan met verlies en rouw?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!
Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.