Wijsheid is zijn
niet hebben

Leren aan het leven

Zwaarmoedig stapt ze de eerste keer de praktijk binnen. Ze heeft al veel mensen verloren in haar leven en nu ook haar partner. Alsof het niet ophoudt.

En in die vreselijke corona-lockdown moet ze het ook nog eens alleen doen. Ze heeft alleen haar werk als afleiding en steun. 

Wat is er in jou dat je overeind houdt als je in je leven geconfronteerd wordt met onverwachte tegenslag, een groot verlies of ingrijpende ziekte? Dit zijn situaties waarin het leven je uitdaagt. Dan komt het aan op je veerkracht, je vermogen om als het ware mee te veren. Zoals boomtakken die niet afbreken maar met de wind meewaaien en weer tot rust komen als de wind gaat liggen. 

Hopelijk heb je dat in je jeugd mogen leren van je ouders: aanpassingsvermogen, optimisme, het uiten van je emoties en steun zoeken in je omgeving. Ouders van nu, leer alsjeblieft je kinderen hoe ze met tegenslag en verlies kunnen omgaan. Want hoe meer we dat leren, hoe beter we ‘terug kunnen veren’ in situaties die op het eerste gezicht uitzichtloos zijn. 
Behalve dit leren óm te leven, hebben we te leren áán het leven. Omgaan met wat ons overkomt op het moment dat het gebeurt. We kunnen er geen handleiding voor schrijven, want juist als we deze nodig hebben dan blijkt de informatie niet (meer) te kloppen. 

Terugveren en doorgroeien

De vierde keer komt ze anders binnen, het lijkt alsof ze lichter is. De oefening uit de vorige sessie heeft haar goed gedaan en op ideeën gebracht in het omgaan met haar rouw. Het is niet meer uitzichtloos, tenminste niet als ze kijkt naar hoe het nu met haar gaat. De toekomst is nog iets anders, dat is nog te groot om naar (uit) te kijken…

Hoe groter je veerkracht, hoe beter je kunt omgaan met stress en tegenslag. En daar misschien zelfs sterker uitkomen. In elk geval er anders uitkomen. Want het leven van nu wordt nooit meer zoals het was. Ons verhaal gaat verder, maar we nemen waarschijnlijk een andere afslag. Mensen die geconfronteerd worden met ingrijpende gebeurtenissen, beschrijven - naast de pijn en ongemak die deze met zich meebrengen - ook hoe hun leven positief is veranderd. 

Het lijkt alsof je kunt zeggen: “Het ergste wat er kon gebeuren, is me overkomen en ik heb het overleefd. Nu ben ik klaar om het leven weer op te pakken. Met alles wat er is. En dat ga ik op deze manier doen”. Het is niet: het is klaar, het is voorbij. Integendeel, het is: ik kan weer genieten, mét alles wat ik verloor en verlies. En soms gaat dat anders dan eerst. 
Daarin vinden we de betekenis van het verlies en kunnen we weer zin krijgen in het leven. Zelfs groeien als mens. Ik voeg graag toe: en daarvoor is het nooit waard dat je dit hebt moeten meemaken.

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Wil jij je veerkracht méér aanspreken? Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

(Foto: Marjan van den Hoogenhoff)

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Deelnemers over training Begeleiden bij Verlies

  • Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
  • Intensief met diepgang
  • De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
  • Over-leven met verlies
  • Het pad ontstaat door erop te lopen
  • Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Omgaan met verlies

Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen

Kinderen helpen bij verlies

Wat hebben kinderen nodig? Tips om te helpen

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.