Wijsheid is zijn
niet hebben

“Thuis is niet altijd een plek, hè?”

Thuis is waar je je thuis voelt. Niet altijd een fysieke plek, maar altijd een plek van vriendschap, steun en liefde. Op hun reis door bergen en dalen komen de jongen, de mol, de vos en het paard tot dit besef.*

Een besef dat ook ons kan helpen als we op reis moeten door het land van rouw. 

Je koffer pakken

Als je iemand of iets dierbaars verliest, moet je vroeg of laat je koffer pakken en op reis gaan; ook als je dat niet van plan bent. Natuurlijk, je kunt het wel een tijdje uitstellen. Niet iedereen is er bij gebaat om meteen op pad te gaan. Dat hoeft ook niet. Soms is het nodig om eerst moed te verzamelen voor de reis. Het wordt immers een reis naar het onbekende, voorbereiden gaat niet. Je hebt het te doen met wat op je pad komt. 

Omdat de reis veel van je vraagt, is het fijn om aan het eind van elke dagtrip een hartelijk welkom te krijgen. Soms is het ook fijn als iemand overdag met je meeloopt. Of over je waakt als je slaapt en je energie opdoet voor de volgende reisdag. Zodat jij je thuis kunt voelen op elke plek waar je bent. Daar waar een lief mens of dier op je wacht.

Rouw heeft getuigen nodig

Wij mensen zijn sociale wezens. We hebben anderen in ons leven nodig. Kijk nu maar eens om je heen. Hoe verlangen we ernaar om elkaar weer op te zoeken, vast te pakken, het fijn met elkaar te hebben. En hoe moeilijk is het om dit lange tijd niet in je leven te hebben. 
Juist in tijden van verlies, pijn en rouw openbaart zich de behoefte aan de aanwezigheid van een ander mens (of dier). Niet om onze pijn weg te nemen, dat kan niet. Wel om er te zijn, een arm om ons heen te slaan, een dag mee te lopen in het land van rouw. Zonder oordeel of advies.

Dit noemen we ‘secure bases’. Een secure base is een bron waardoor we ons welkom voelen, die ons inspireert en aanmoedigt om in verbinding de uitdagingen die het leven biedt aan te gaan (van: School voor Transitie). Wie of wat is er voor jou tijdens jouw reis door het land van rouw? Bij wie of wat voel jij je thuis? Dat hoeft niet per se een ander mens te zijn, maar kan ook een dier zijn. Zelfs een plaats, voorwerp of een persoonlijk doel kunnen een secure base voor je zijn. De plek waar je thuis komt en de plek van waar je weer vertrekt.

Veilige basis voor een sombere dag

Wie of wat is voor jou een secure base, een veilige basis? Nu en toen. Schrijf ze eens op of teken ze. Maak een plattegrond, een beeld of iets anders creatiefs. Neem er tijd voor, je zult je verbazen over de uitkomst. Neem dit beeld vervolgens met je mee op je reis. Heb je een sombere dag, pak het erbij. Ook als iets of iemand niet letterlijk bij je is, zul je die veilige haven ervaren. Thuis is niet altijd een plek, hè?

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

* Uit “De jongen, de mol, de vos en het paard” van Charlie Mackesy.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Deelnemers over training Begeleiden bij Verlies

  • Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
  • Intensief met diepgang
  • De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
  • Over-leven met verlies
  • Het pad ontstaat door erop te lopen
  • Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Omgaan met verlies

Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen

Kinderen helpen bij verlies

Wat hebben kinderen nodig? Tips om te helpen

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.