Wijsheid is zijn
niet hebben

Opgesloten in de lockdown

Elke sessie komen ze voorbij: de coronamaatregelen die ingrijpen in het leven. Of soms zelfs het leven lamleggen. Veel mensen ervaren daardoor stress.

Stress die mensen in rouw een dubbele klus geeft. Mensen die soms juist in rouw zijn omdat corona iemand van hen heeft weggenomen. Dan is het hard werken om niet ook jezelf te verliezen.

Vastzitten en hoge eisen

Voor haar is het alsof ze in een bootje zit dat door zware ankers langzaam naar beneden wordt getrokken. Het bootje maakt nog net geen water. Dit vastzitten kent ze van zichzelf. Na het overlijden van haar dochter heeft ze lang niet meegedaan aan het leven. Soms is het er weer, ook nu. Wat ze niet van zichzelf kent, is dat het haar niet uitmaakt. De lockdown zorgt ervoor dat ze nergens toe komt. Samen kijken we hoe haar bootje weer in beweging kan komen.

Hij is enkele maanden geleden aan een nieuwe baan begonnen, maar heeft er geen plezier in. Hij twijfelt of hij wel de juiste keuze heeft gemaakt. Zijn dagen rijgen zich aaneen, werk en privé lopen door elkaar. Zijn nieuwe collega’s heeft hij nog amper gezien. Hij komt erachter dat zijn werk hem wel degelijk past, maar dat hij onder anderen te hoge eisen aan zichzelf stelt. Iets wat hij goed kent. 

Overlevingsmodus

Beiden ervaren, ieder op hun manier, stress door de coronamaatregelen. Hiermee pleit ik niet voor of tegen deze maatregelen, ik constateer alleen. De stress brengt hen in een overlevingsmodus. Zij door zichzelf te isoleren, hij door te veel van zichzelf te eisen. Andere manieren om te overleven, zijn bijvoorbeeld: zorgen voor anderen, doen alsof alles goed gaat, controle eisen, compensatiegedrag zoals hard werken of overmatig sporten. Dit zijn manieren om je eigen gevoel niet te voelen of niet te laten zien wat je voelt. In een overlevingsstand heb je niet echt contact met jezelf, je bent niet echt aanwezig.

Nieuw verlies roept oud verlies

Als stress tot overleving leidt, wat zit daar dan achter? Je overleving helpt je (tijdelijk) om pijn niet te voelen. Bij haar de pijn van eenzaamheid, bij hem de pijn van buitengesloten. Overleving verpakt pijn als het ware in handzame pakketjes, zodat je ze een voor een kunt uitpakken als je er klaar voor bent. Uitpakken is nodig om weer helemaal mee te doen aan het leven. Dit blijft echter ieders eigen keuze.
Beide cliënten konden een pakketje uitpakken en merkten dat er direct weer beweging kwam. Het werd duidelijk wat ze konden doen voor zichzelf. Het verlies dat ze ervoeren door de coronamaatregelen riep het verlies van toen op. Dit wilde gezien en gevoeld worden.

Ervaar jij ook dat je niet helemaal meedoet in het leven? Voel je je opgesloten in de lockdown? Denk dan eens aan de overlevingsmodus. Hoe harder deze aan het werk is, hoe groter is vaak het uit te pakken pakketje. Ofwel: hoe intenser de reactie, hoe minder het verlies al is verweven in het leven. Wat wil er bij jou wellicht gezien worden?

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 
 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.