Zoek geen grote woorden 
als een klein gebaar volstaat

Verlies op het werk

Elk bedrijf of elke instelling krijgt vroeg of laat te maken met verlies en rouw. Dat kan moeilijke situaties en vragen opleveren. Het kan een klus zijn om oog te houden voor ieders belang en in gesprek te blijven met elkaar. Het kan dan fijn zijn als er iemand is die meedenkt. Die waar nodig adviseert en verduidelijkt en bijdraagt aan een oplossing voor alle betrokken partijen. Rouwen doe je niet alleen thuis, maar ook op je werk. Als je iemand of iets essentieels hebt verloren, dan beïnvloedt dit je hele leven. Thuis, op je werk, de sportvereniging en alle andere plekken waar je bent. Werk kan, net als school, houvast en structuur bieden in een wereld die voor jou voorgoed is veranderd. Hoe zorg je ervoor dat je veerkracht houdt en het contact met het werk niet verliest? 

Een medewerkster die haar partner verliest. Een medewerker die midden in een vechtscheiding is beland. Een collega die op haar tenen loopt als mantelzorger voor haar ouders die binnenkort zullen overlijden. Een manager met een ernstig ziek kind thuis. Allemaal mensen zoals jij en ik die hun verliezen overal mee naar toe nemen, waar ze ook zijn. Dus ook naar hun werk.
Als je als bedrijf of instelling ruimte kunt bieden aan al deze lastige privésituaties, voelen je medewerkers zich waardevol en gezien. Alle kans dat werk dan een helpende hand wordt die kracht geeft, zodat ze behouden blijven voor het bedrijf. Sterker nog, deze mensen worden wellicht de beste ambassadeurs van je bedrijf of instelling. Reden genoeg situaties van verlies en rouw zorgvuldige aandacht te geven.

Aandacht voor verlies

Als werkgever
Hoe vang je iemand op die weer terugkomt op het werk, na een ingrijpend verlies? Hoe zorg je ervoor dat je medewerker ruimte krijgt voor het verlies, zonder lang thuis te zitten en het contact met het werk te verliezen? Hoe ga je om met de nabestaanden als een collega overleden is? Soms weten werkgevers en collega’s niet wat te doen in dergelijke situaties. Hierdoor kan de betrokken medewerker dubbel verlies ervaren, zich ziek melden en lang thuis blijven. In dit soort situaties kan het fijn zijn met een onafhankelijk begeleider te praten, om samen te kijken wat nodig is en wat past. Voor de medewerker die onlangs zijn of haar partner heeft verloren, en ook voor de rest van het team. Ik kan je helpen met individuele of groepsbegeleiding, opstellen van een rouwprotocol, informatie en advies. Een vrijblijvend gesprek is de eerste stap.
 
Als medewerker
En als jij degene bent die iemand of iets dierbaars verloren is, hoe houd je dan contact met je werk? Voel je je gesteund door je collega’s en leidinggevende? Kun je aangeven wat je nodig hebt? Hoewel het lastig kan zijn om je te concentreren op je werk als je met je hart en hoofd ergens anders bent, kan werk ook erg steunend zijn in een periode waarin niets meer hetzelfde lijkt te zijn. Werk biedt dan structuur, houvast, contact en afleiding. Loop je ergens vast of heb je ondersteuning nodig, neem dan contact op.

Werkgevers betalen gelukkig steeds vaker de kosten van begeleiding. Als jij uitvalt of je werk amper meer kunt doen, dan staat dat in geen verhouding tot de kosten van begeleiding. Begeleiding helpt om ziekteverzuim, motivatieproblemen of andere problemen te verminderen of op te lossen. Voel je vrij om je werkgever op mijn begeleiding te attenderen.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.