Signalen van waarschuwing en veiligheid

Polyvagaal werken met rouw en trauma, 26 en 27 juni 2025

Als trauma een chronische verstoring van verbondheid is en gevoelens blokkeert die nodig zijn om te kunnen rouwen, hoe kun je dan weer verbonden zijn met jezelf en met anderen? Hoe kun je onderscheid maken tussen waarschuwing voor werkelijk gevaar en gevaar dat opgeslagen is in je lijf en brein? Onderscheid tussen de veiligheid van nu en het gevaar van toen? Wat als mensen in rouw leren om niet alleen de verbroken verbinding te ervaren, maar óók de signalen van veiligheid in en rondom hen? Welke uitwerking zou dit hebben op het rouwproces?

Polyvagaaltheorie

Dat is o.a. waar de polyvagaaltheorie over gaat. Ons brein en ons lijf reageren razendsnel op een (vermeende) situatie van gevaar. Zonder dat we erover na kunnen denken, maakt ons lijf ons klaar om te vechten of te vluchten. En te bevriezen, als er geen uitweg mogelijk is, of te onderwerpen. Deze automatische reacties worden aangestuurd door ons -de naam zegt het al- autonome zenuwstelsel.
Eenvoudig gezegd functioneert een deel van ons zenuwstelsel als gaspedaal en een deel als rem. Het gaspedaal zorgt ervoor dat we kunnen vechten of vluchten, het rempedaal maakt dat we bevriezen als (ons lijf 'denkt' dat) we geen kant meer op kunnen. Ditzelfde rempedaal is ook actief als we geen dreiging ervaren en zorgt dan voor een toestand van rust, veiligheid en betrokkenheid. 

Uitgeverij Mens! schrijft het volgende: "De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel en de impact van traumatische ervaringen. Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. Door in de praktijk vanuit de polyvagaaltheorie te werken kan het autonome zenuwstelsel zijn natuurlijke veerkracht terugkrijgen".

Hoe kun je nu deze verschillende staten van het zenuwstelsel (h)erkennen en bewegen tussen de staten? Dat helpt om jezelf te leren kennen, om op een fijne manier in het leven te staan én om te 'rouwen met vooruitgang'. Met andere woorden: om beweging te houden in het rouwproces.

Programma

Het programma bevat in elk geval:
  • Belangrijke theorie om praktisch mee te werken: over de polyvagale hiërarchie/ladder en hoe dit in het lichaam werkt, neuroceptie en perceptie, coregulatie en regulatie.
  • Wat maakt dat je beweegt op de 'ladder'? Wat zijn de ervaringen in de ventraal vagale toestand, sympathische toestand en dorsaal vagale toestand?
  • Signalen van waarschuwing/gevaar en signalen van veiligheid: de snelheid waarmee het zenuwstelsel zijn scanwerk doet.
  • Hoe beweeg jij persoonlijk op de ladder? 
  • Hoe beweegt de ander/cliënt op de ladder? Wat neem jij waar als begeleider/coach en hoe gebruik je dat?
  • Hoe zorgt het verhaal dat je vertelt voor je plek op de polyvagale ladder? Hoe verander je dat weer?
  • De begeleider als co-regulator.
We gaan aan de slag met toepassingen uit het werk van Stephen Porges en Deb Dana over de polyvagaaltheorie, het werk van Peter Levine en zijn Somatic Experience en het werk van Franz Ruppert over IoPT.

De tweedaagse is bedoeld voor eerdere deelnemers aan de training Begeleiden bij verlies en rouw en voor mensen met een gelijkwaardige opleiding. Het is aan te raden om vooraf het boek(je) van Deb Dana te lezen 'Polyvagale oefeningen, De nervus vagus als bron van veiligheid en vertrouwen'. Andere boeken over de polyvagaaltheorie mogen natuurlijk ook.

Accreditatie

In 2024 was deze verdiepingsdag nieuw op de agenda. Om deze - soms toch ingewikkelde - theorie echt goed te kunnen ervaren, is deze verdieping uitgegroeid tot een tweedaagse. Accreditatie is vooralsnog gebaseerd op de eendaagse:
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 6 PE-punten.
  • Accreditatie bij NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, met 6 PE-punten.
  • LV POH-GGZ, Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, met 5 PE-punten. (Er zijn 6 verdiepingsdagen waarvoor LV POH-GGZ in totaal 30 punten kan geven en heeft gegeven.) 
  • Leden van ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, kunnen hun punten voor deze verdiepingstweedaagse voorlopig apart aanvragen. 
  • Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.

Praktische informatie 

  • Datum:         donderdag 26 juni en vrijdag 27 juni 2025
  • Tijd:              10.00 – 17.00 uur
  • Locatie:        gebouw SPGC, Julianalaan 1 in Heeze. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze. 
  • Inclusief:       koffie, thee, lekkers en lunch   
  • Inclusief        reader met aanvullende informatie en werkvormen
  • Kosten:         € 475,00, exclusief 21% btw
Jouw persoonlijke leerpakket
Je hebt de mogelijkheid om je eigen leerpakket samen te stellen met financieel voordeel. We gaan ervan uit dat je de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw (of een gelijkwaardige opleiding) volgt/hebt gevolgd. 

Volg je alle twaalf de trainingsdagen, dan doe je jezelf een opleiding tot rouwcoach cadeau! Na het volgen van de complete opleiding ben je als rouwcoach in staat om mensen te begeleiden in het proces van rouw dat ze doormaken na een recent verlies of na een (onbewust) verlies in het verleden dat impact heeft op het hier en nu. Wat er vroeger (niet) is gebeurd, bepaalt dan hoe het nu met iemand gaat.

Meedoen?

Heb je een vraag of wil je graag meedoen? Stuur een e-mail naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een inschrijfformulier.
 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.