Maak verlies bespreekbaar, word rouwcoach!

Basistraining 'Lichter leven na rouw, voorjaar 2025

Ontmoet jij in je werk mensen die te maken hebben met een betekenisvol verlies, op welk gebied dan ook?
Wil je vaardigheden ontwikkelen om mensen met een (onbewuste) hulpvraag rond verlies en rouw te begeleiden?
Zoek je een training die jou handvatten geeft waarmee je in je praktijk meteen aan de slag kunt?
Dan is de training Begeleiden bij verlies en rouw op maat gesneden voor jou.


We krijgen in ons leven allemaal te maken met verlies, in welke vorm dan ook. Dat is helder bij overlijden, echtscheiding, verlies van gezondheid of van werk. Minder duidelijk is het verlies bij burn-out of een veranderd toekomstbeeld. Daarnaast brengt elke verandering verlies met zich mee. Elke verandering begint immers met een einde, een vertrouwde situatie stopt en onduidelijk is hoe het verder gaat.

In elke coachvraag zit verlies

Als coach werk jij met mensen die ergens naar toe willen, en dus ook iets moeten achterlaten. Toch lukt dat nog niet, anders zou deze mens niet bij jou aankloppen. Eigenlijk werk je dus altijd met verlies, zichtbaar en onzichtbaar. Verlies kan daarmee, op voor- en achtergrond, een grote rol spelen in de problematiek van de hulpvraag.

Het is goed om als begeleider, coach of hulpverlener alert te zijn op verlieservaringen van cliënten of patiënten. Verlies kan, niet alleen op de voorgrond maar ook op de achtergrond, een grote rol spelen in de problematiek van de hulpvraag. Zeker als het verlies - om welke reden dan ook - (nog) niet de nodige aandacht kon krijgen. Rouw gaat dan ondergronds en kan zich onder andere uiten in stress, burn-out, somberheid, psychosomatische en/of lichamelijke klachten, problemen in de relatie en/of in de omgang met kinderen, problemen op het werk.

Werk jij met mensen die moeite hebben om vooruit te komen in het leven? Die ergens in vastlopen maar niet weten waarin? Heb je er al eens aan gedacht dat een ‘verstopte’ verlieservaring de oorzaak kan zijn? Om weer echt verder te kunnen, moet eerst het verlies aandacht krijgen. 

Help, wat moet ik doen?

Jij hebt een of meer gedegen coachopleidingen gedaan en werkt al een tijdje als coach. Aan jou hoeft niemand te vertellen hoe je kunt coachen, dat doe je goed. Je hebt je eigen praktijk of je werkt in loondienst als coach of therapeut.

Als verlies en rouw ‘op tafel’ komen, kun jij je als coach echter onzeker voelen. Natuurlijk kun jij goed luisteren en samenvatten. Je sluit aan bij het verhaal van je cliënt, zo nu en dan vraag je door. Maar intussen ben je met jezelf in gesprek hoe je deze cliënt verder kunt helpen. Je hebt geen idee hoe jij je moet verhouden of welke methodiek je het beste kunt inzetten.

Sterker nog, je twijfelt soms over je eigen deskundigheid en probeert met je cliënt te kijken naar wat er wél mogelijk is. Dan ben je tenminste weg van het verliesthema en voel jij je weer op je gemak. Soms merk je zelfs dat je het thema ‘vakkundig’ vermijdt, omdat jij er niks mee kunt. Je gaat misschien hard werken of analyseren, wilt je cliënt redden of staat gelijk met een tissue klaar. Je komt in je eigen overleving terecht en in tegenoverdracht met je cliënt.

Herkenbaar?

Of word je, al dan niet door je eigen ervaringen, juist naar het thema verlies en rouw toe getrokken? Je bent benieuwd hoe je op een creatieve, luchtige en praktische manier kunt werken. Misschien heb je zelf ooit begeleiding gehad bij een betekenisvol verlies in je leven en heb je ervaren hoe waardevol dat voor je is geweest. Je hebt weer rust gevonden, kunt weer genieten van het leven, je waardeert jezelf en voelt weer levenslust. Wellicht heb je juist zo’n begeleider gemist toen het wiebelde in je leven.

Hoe zou het zijn als jij nu degene bent die cliënten kan helpen om hun verlies te verweven in hun leven, zodat zij weer lichter kunnen leven? Vanuit moeiteloosheid en niet vanuit onzekerheid?

Leer begeleiden bij verlies en rouw

In de basistraining Begeleiden bij verlies en rouw creëer je een degelijk fundament waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. Mede door de persoonlijke benadering tijdens de training ontwikkel je vaardigheden waarmee je cliënten écht verder kunt brengen. Sterker nog, je leert om je vertrouwd te voelen in het werken met verlies en rouw, zodat je daadwerkelijk op je gemak bent tijdens de sessies. Juist dán kun je je cliënt verder brengen en hoef je niet door te verwijzen. Ruim 200 coaches, therapeuten en begeleiders hebben dit al ervaren door het volgen van deze training.

Alle trainingsdagen bieden een afwisseling van theorie, praktijkervaringen en -voorbeelden, uitleg en demonstratie van werkvormen, vooral veel zelf oefenen en samen reflecteren op wat wel en niet werkt. Op deze manier verdiep je, door je eigen ervaringen en die van de groep, steeds weer jouw kennis en deskundigheid.
De bonus is dat je ook weer leert over jezelf. Je kunt je cliënt immers zo ver brengen als jij zelf bent. Wil je goed kunnen begeleiden, dan is het belangrijk om ook je eigen verlieservaringen te doorleven. We werken daarom met eigen ervaringen.

Inhoud van de basistraining

De basistraining Begeleiden bij verlies en rouw bestaat uit vijf dagen. 

Dag 1: ‘Doorleven met verlies en rouw’

  • De juiste beroepshouding in het werken met mensen met een verlies.
  • Werken met de ‘verlieskast
  • Actuele theoretische inzichten over (omgaan met) verlies en rouw.
  • Werken met het duaal proces model.

Dag 2: ‘Verlies en rouw als deel van het leven’

zoals overlijden, verlies van gezondheid en verlies van werk.
  • Herkennen van verschillende rouwreacties.
  • Werken met de levenscirkel bij verschillende vormen van verlies,
  • De relatie tussen hechting, rouw en overleving.
  • Het belang van hulpbronnen bij betekenisgeving en veerkracht.

Dag 3: ‘Systemisch werken met verlies en rouw’

  • Wetmatigheden van systemisch werken.
  • Werken met het genogram.
  • Werken met tafelopstellingen (poppetjes en symbolen).
  • Herkennen van en werken met overlevingsstrategieën.

Dag 4: 'Gestolde rouw, veerkracht en integratie'

  • Introductie gestolde rouw: werken met het model van innerlijke splitsing.
  • Vergroten van veerkracht: werken met het Window of Tolerance.
  • Aanpak van een traject en grenzen van begeleiding.
Wil je al meer lezen over bovenstaande onderwerpen, reis dan eens door mijn blogs op deze website.

Dag 5: 'Praktijkdag' 

Tijdens de praktijkdag staan we stil bij waar jij in de praktijk tegenaan loopt, waar je meer over wilt weten of mee wilt oefenen. Wat in elk geval aan bod komt:
  • Verbinden van alle geleerde methodieken: welke methode wanneer in te zetten.
  • Aanpak van een traject en grenzen van begeleiding.
Verder is er, afhankelijk van de behoefte van de deelnemers, ruimte voor:

  • Aanvullen van je gereedschapskist met (creatieve, lichaamsgerichte, systemische) werkvormen.
  • Toepassen van begeleidingsoefeningen.
  • Persoonlijke begeleidingsvaardigheden, supervisie.
  • Bespreken van en werken met casuïstiek.
Wat heb je na het volgen van de basistraining geleerd?

Je hebt een stevig fundament gecreëerd om cliënten met (on)zichtbaar verlies te begeleiden. Aan het eind van de training heb je een heel concrete toolbox met direct toepasbare oefeningen waarmee je snel tot de kern komt en je cliënt meteen ervaart waar het over gaat. Je kunt alle oefeningen ‘op maat’ inzetten. Door alle oefeningen zelf te ervaren en samen te reflecteren, heb je nieuwe en diepere lagen van jezelf ontdekt, waardoor jij je cliënten effectiever gaat begeleiden. Zo heb je in korte tijd een diepgaande professionele en persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt.

Na deze training:
  • Heb je vaardigheden en een juiste beroepshouding ontwikkeld om cliënten te coachen bij het omgaan met (on)zichtbare verliezen in hun leven, zodat jij betere resultaten behaalt met je cliënten.
  • Zie je de diepere lagen in de hulpvragen van cliënten, zodat jij snel de kern van de vraag kunt adresseren met échte impact als uitkomst.
  • Ken je de actuele theorie over verlies en rouw en heb je inzicht in de recente geschiedenis, waardoor jij als coach sneller ziet wat de context van de hulpvraag is.
  • Heb je handvatten en (creatieve, lichaamsgerichte en systemische) werkvormen voor verlies- en rouwbegeleiding tot je beschikking, waardoor het werken met je cliënten gemakkelijker, lichter en leuker wordt.
  • Ken je de impact die rouw kan hebben op het totale mens zijn: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel/identiteit en gedragsmatig, zodat jij snel ziet snel welke ingang nodig is om beweging in het rouwproces te krijgen.
  • Heb je inzicht in wat hechten, rouwen en overleven met elkaar te maken hebben, waardoor jij je cliënten in een vroeg stadium leert om te begrijpen waarom ze doen wat ze doen.
  • Heb je ervaren wat het belang is van hulpbronnen bij veerkracht en betekenisgeving, waardoor jij deze in elk moment van het traject kunt inzetten.
  • Kijk je ook met een systemische kijk naar verlies en krijg je een aanzet hoe hiermee te werken, zodat jij het verlies kunt plaatsen in het grotere geheel van gezin en omgeving.
  • Heb je een introductie gehad in het werken met niet genomen of gestolde rouw, waardoor je dit veel sneller gaat herkennen.
  • Kun je alle geleerde methodieken met elkaar verbinden, om zo tot de beste invulling van het begeleidingstraject te komen.
  • Weet je hoe je een traject kunt aanpakken en wanneer het belangrijk is om door te verwijzen, zodat je voor je cliënten steeds een aanpak kiest die werkt.
  • Kun je verlies op een natuurlijke manier in je begeleiding verweven, waardoor jouw rol als coach nog meer betekenis krijgt.
  • Na de basistraining kun je mensen begeleiden met een normaal verlopend rouwproces. Je werkt moeiteloos met verliesthema’s, je brengt het thema zelf ter sprake als het nodig is. Als je in loondienst werkt, vraag je gemakkelijk aandacht voor verlies en rouw op de werkvloer en heb je handvatten om collega’s en leidinggevenden te adviseren.
Accreditaties

De training is geaccrediteerd door:
  • NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, met 30 punten voor vijf dagen. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
  • ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, met 30 PE-punten voor vijf dagen. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
  • LV POH-GGZ, de Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, met 30 punten voor vijf dagen. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 28 PE-punten voor vijf dagen. Dit zijn 5 of 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
  • Ben je lid van NOLOC? Dan mag je de training als nascholing inbrengen voor je recertificering, met voor elke dag 6 PE-punten. 
  • Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Dan kun je zelf punten aanvragen bij jouw beroepsvereniging.
Jouw opleider
 
Tijdens de training leer ik, Jeanne van Mierlo, jou om vanuit moeiteloosheid te begeleiden bij verlies en rouw. Inmiddels heb ik ruim 200 coaches, therapeuten en begeleiders opgeleid in het vak van rouwbegeleider of rouwcoach.

Ik werk als rouw- en traumatherapeut en trainer/opleider via mijn eigen praktijk BrightBlue Coaching & Training. Door mijn eigen ervaringen wil ik de therapeut zijn die ik zelf destijds heb gemist. Degene die het wél ziet. De reis door mijn eigen rouwlandschap heeft me veel geleerd over mijn eigen manier van (niet) rouwen en wat hiervan de oorzaak is geweest. Ik had het zelf niet door, niemand had het door. Inmiddels begrijp ik mezelf op een diepe laag en sta ik midden in het leven.

Ik ben o.a. opgeleid bij Praktijk Parabel, Land van Rouw, Expertisecentrum Omgaan met verlies, Phoenix Opleidingen, Coach College de Baak en NEM Academy (EMDR). Ik werk op de vaak verborgen lagen van identiteit en verblijf met cliënten dáár waar het nodig is om te zijn, ook al is dat soms pijnlijk. Ik ben als Registercounsellor ABvC® lid van de Algemene Beroepsvereniging voor Counseling, als BCZ® registertherapeut geregistreerd bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg en als docent bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Wanneer?
  
  Serie 20 Voorjaar 2025
 
Dag 1 Donderdag 27 maart 2025
 
Dag 2 Vrijdag 28 maart 2025
 
Dag 3 Vrijdag 11 april 2025
 
Dag 4 Vrijdag 25 april 2025
 
Dag 5 Vrijdag 12 september 2025 
 
Jouw investering

Na het volgen van basistraining voel jij je zeker als er verlies op tafel komt. Je werkt vanuit moeiteloosheid in plaats van onzekerheid. Daarnaast kun jij je cliënt écht verder brengen in haar of zijn rouwproces. Ik hoor vaak dat cliënten méér bereiken dan hun oorspronkelijke doelen.

Jouw investering voor deelname aan de vijfdaagse training is € 1.397,00 exclusief 21% btw. Dit is inclusief koffie, thee, lekkers en een heerlijke lunch.Voordat de training start, ontvang je het boek 'Lichter leven na rouw'. In dit boek, dat ik speciaal voor deze training heb geschreven, staat alle theorie van de vijf dagen overzichtelijk bij elkaar. Zo kun je goed voorbereid aan elke trainingsdag beginnen en alles nog eens rustig nalezen na de trainingsdagen. Ook ontvang je na elke trainingsdag digitaal alle oefeningen, praktisch uitgewerkt, zodat je er de volgende dag al mee aan de slag kunt.

Kortom, je wordt tijdens de trainingsdagen volledig ontzorgd, zodat jij helemaal bezig kunt zijn met je eigen ontwikkeling. Betaal je liever in termijnen? Dat kan, je kunt ook kiezen voor drie termijnen van € 499,00 exclusief btw.

Enthousiast geworden en méér leren?

Na het volgen van de basistraining kun je je naar eigen interesse verder ontwikkelen en jouw professionaliteit weer ‘next level’ brengen. Hiervoor heeft BrightBlue zeven verdiepingsdagen ontwikkeld. En heb je ook nog eens de mogelijkheid om jouw leerpakket samen te stellen met financieel voordeel.

 

Leerpakketten

Pakket 

Samenstelling van het pakket

Voordeel

1

Basistraining en 4 verdiepingsdagen naar keuze

7,5   %

2

Basistraining en 5 of 6 verdiepingsdagen naar keuze

10    %

3

Basistraining en alle 7 verdiepingsdagen: opleiding tot rouwcoach!

12,5 %

4*

4 of 5 verdiepingsdagen naar keuze

5      %

5*

6 of 7 verdiepingsdagen

7,5   %

* Bij pakket 4 en 5 gaan we ervan uit dat je een aan de basistraining Begeleiden bij verlies en rouw gelijkwaardige opleiding hebt gevolgd.
 

De verdiepingsdagen richten zich op mensen bij wie het rouwproces vastloopt of dreigt vast te lopen en bieden je tegelijkertijd meer handvatten om met 'normale' rouw te werken.

Opleiding tot rouwcoach

Volg je alle twaalf de trainingsdagen, dan doe je jezelf een opleiding tot rouwcoach cadeau! Na het volgen van de complete opleiding ben je als rouwcoach in staat om mensen te begeleiden in het proces van rouw dat ze doormaken na een recent verlies of na een (onbewust) verlies in het verleden dat impact heeft op het hier en nu. Wat er vroeger (niet) is gebeurd, bepaalt dan hoe het nu met iemand gaat.

Jouw investering voor deze meer dan complete opleiding is € 2.697,00 exclusief btw. Ook hier kun je desgewenst betalen in termijnen.

Praktische informatie

De training wordt gegeven in het Noord-Brabantse Heeze, in het gebouw van SPGC aan de Julianalaan 1. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze en is dus gemakkelijk via het openbaar vervoer te bereiken.

  • De dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur. 
  • De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers, zodat iedereen persoonlijke aandacht kan krijgen en er veel ruimte is om te oefenen. Speciaal daarvoor werken we met twee trainers.
  • Voorwaarden voor deelname: je hebt een afgeronde Hbo-opleiding en/of bent werkzaam op Hbo-niveau, en je hebt minimaal een jaar ervaring met het begeleiden van mensen. Als je hieraan niet kunt voldoen, volgt een telefonisch intakegesprek.
  • Je bent welkom met alles wat er is, waarbij het belangrijk is dat je je eigen emoties kunt dragen. Het is dus geen training om persoonlijk verlies te verwerken. Als dat (ook) belangrijk voor je is, is het eerst nodig om persoonlijk werk te doen. Ook daarin help ik je graag verder.

Nu met mijn boek 'Lichter leven na rouw', speciaal voor deze training geschreven!

Voordat de training start, ontvang je het boek 'Lichter leven na rouw'. In dit boek, dat ik speciaal voor deze training heb geschreven, staat alle theorie van de vijf dagen overzichtelijk bij elkaar. Zo kun je goed voorbereid aan elke trainingsdag beginnen en alles nog eens rustig nalezen na de trainingsdagen. Ook ontvang je na elke trainingsdag digitaal alle oefeningen, praktisch uitgewerkt, zodat je er de volgende dag al mee aan de slag kunt.
 
BrightBlue inspireert coaches en therapeuten om hun eigen specialisatie te verdiepen door moeiteloos te werken met rouw en met het verlies in elke coachvraag. Ontwikkel je je verder als rouwcoach, dan begeleid je je cliënten niet alleen naar het bereiken van hun doelen, maar ook naar het vinden van hun eigen pad naar een lichter en vervullend leven. 
Deelnemen?

Stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een inschrijfformulier. De groepen zijn vaak snel vol. Wil je meedoen, wacht dan niet te lang met je inschrijving. 

Ervaringen van deelnemers

Eerdere deelnemers aan de trainingen delen graag hun ervaringen. Ik heb hun woorden letterlijk overgenomen. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Deelnemers over training Begeleiden bij Verlies

  • Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
  • Intensief met diepgang
  • De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
  • Over-leven met verlies
  • Het pad ontstaat door erop te lopen
  • Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Omgaan met verlies

Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen

Kinderen helpen bij verlies

Wat hebben kinderen nodig? Tips om te helpen

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.