Jong geleerd is volwassen gedaan

Verdiepingsdag werken met de levenscirkel, 13 juni 2025

De levenscirkel is een onderdeel van de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw. Tijdens de training krijgen alle thema's van de levenscirkel aandacht: welkom en contact maken, hechting en veerkracht, intimiteit en verbinding; verliezen en afscheid nemen; rouw en integratie; betekenisgeving en roeping. Tijdens deze verdiepingsdag werken we vooral met de onderleggers voor de manier waarop we rouwen: welkom en contact; hechting en veerkracht; verliezen en afscheid. Als hier iets kan veranderen, hoe klein ook, verandert er iets voor je cliënt. 

Jong geleerd is volwassen gedaan

Zoals de natuur jaarlijks de kringloop kent van lente, zomer, herfst en winter, zo kennen wij de kringloop via de levenscirkel. Aan de rechterkant van de cirkel worden we welkom geheten in de wereld, in een relatie of bij een nieuwe baan. Bij onze geboorte reiken we uit en gaan we de relatie aan met onze ouders. Langzaam maken we de kring groter met grootouders, vriendjes, juffen en meesters. En later met vrienden, partners en collega's.
Op onze eerste uitreiking krijgen we antwoord van onze moeders en vaders. Afhankelijk van hoe deze eerste uitreiking wordt beantwoord, leren we over onszelf. Zijn we veilig? Worden we gesteund? Zijn we geliefd? Zijn we oké? Zo ontwikkelen we de veerkracht die we meenemen naar alle latere relaties. Als we leren dat we oké zijn zoals we zijn, dan vertrouwen we erop dat aan onze behoeftes voldaan wordt en dat we kwetsbaar mogen zijn. We leren om ons te verbinden en relaties te verdiepen, er ontstaat intimiteit.


Als de rechterkant van de cirkel oké is, dan is er vertrouwen dat we bij verlies afscheid kunnen nemen, dat we kunnen en mogen rouwen, betekenis kunnen geven aan het verlies en hierdoor het leven weer kunnen omarmen.  Wat we aan de rechterkant van de cirkel leren, helpt ons om aan de linkerkant (in de herfst en winter) met verlies om te gaan. Jong geleerd is immers volwassen gedaan. En dat kan mensen bij verlieservaringen flink dwarszitten. Wat is er dan nodig om op een andere manier met het verlies, en dus met zichzelf, om te gaan?

Programma

Op deze dag werken we met:

  • Contact en welkom: triggers voor contact en de kwaliteit van je aanwezigheid als begeleider. Dit doen we via de zogenaamde ‘triggerdriehoek’. Hoe weerspiegelt hier jouw eigen welkom op de wereld door iets of iemand die jou triggert? 
  • Hechting en veerkracht/initmiteit en verbinding. Onderzoeken van hechtingspatronen en omgaan met intimiteit. Hoe kun je veilige hechting verwerven of 'bijschaven' in de volwassenheid? En hoe kun jij als begeleider hier een secure base zijn voor je cliënt?
  • Verliezen en afscheid nemen: zonder afscheid te nemen, extern én intern, kunnen we niet 'goed' rouwen. Hoe kun je op een andere manier kijken? Oftewel: nieuwe neurale paden maken in je brein.

De verdiepingsdagen over de polyvagale hiërarchie, over waarschuwing en veiligheid, sluiten aan op deze dag.

Accreditatie

Deze verdiepingsdag is (apart) geaccrediteerd door:
  • ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, met 6 PE-punten.
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 6 PE-punten.
  • Accreditatie bij NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, met 6 PE-punten.
  • LV POH-GGZ, Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, met 5 PE-punten. (Er zijn 6 verdiepingsdagen waarvoor LV POH-GGZ in totaal 30 punten kan geven en heeft gegeven.) 
  • Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.

Praktische informatie 

Datum:         vrijdag 13 juni 2025
Tijd:              10.00 – 17.00 uur
Locatie:        gebouw SPGC, Julianalaan 1 in Heeze. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze
Inclusief:       koffie, thee, lekkers en lunch   
Inclusief:       reader met aanvullende informatie en werkvormen, alle te gebruiken materialen
Kosten:         € 245,00, exclusief 21% btw

Jouw persoonlijke leerpakket
Je hebt de mogelijkheid om je eigen leerpakket samen te stellen met financieel voordeel. We gaan ervan uit dat je de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw (of een gelijkwaardige opleiding) volgt/hebt gevolgd. 

Volg je alle twaalf de trainingsdagen, dan doe je jezelf een opleiding tot rouwcoach cadeau! Na het volgen van de complete opleiding ben je als rouwcoach in staat om mensen te begeleiden in het proces van rouw dat ze doormaken na een recent verlies of na een (onbewust) verlies in het verleden dat impact heeft op het hier en nu. Wat er vroeger (niet) is gebeurd, bepaalt dan hoe het nu met iemand gaat.

Meedoen?

Heb je een vraag of wil je graag meedoen? Stuur een e-mail naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een inschrijfformulier.

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.