Wijsheid is zijn
niet hebben

Als vroeger bepaalt hoe het nu met je gaat

“Ik voel me verdoofd, leeg, zonder energie. Het voelt alsof ik geen kant op kan.” Ze vertelt over wat er in haar familie aan de hand is. Ze ervaart dat er een beroep op haar wordt gedaan en dat ze iets ‘moet’, maar heeft geen idee wat dan.

Het gevolg is dat ze zich terugtrekt in haar eigen veilige ruimte. Waar ze zich geen raad weet. Ze is zichzelf verloren.

Helpende patronen van toen…

In situaties van stress proberen we onbewust houvast te vinden bij onze eerste patronen, wat we hebben geleerd toen we klein waren. Als we ons daarvan niet bewust zijn, gaat dit gedrag ons aansturen. Ik vraag haar daarom wat ze ooit heeft gedaan wat haar ouders belangrijk vonden. 
“Eigenlijk niets”, vertelt ze. “Mijn ouders waren er niet voor mij en mijn broers en zussen. Dus heb ik, als oudste, voor hen gezorgd. Dat deed ik gewoon. Maar ik wist echt niet wanneer het goed was. Daarom lette ik altijd heel goed op”. En niemand zag wat zij deed, ook haar ouders niet.

… Zijn nu belemmerende patronen

Langzaam begint te dagen hoe dit patroon van alertheid en verantwoordelijkheid ook speelt in de situatie van nu. In eerste instantie heeft ze geen idee en gebeurt er tijdens de sessie wat haar zo dwars zit, ze blokkeert. Stap voor stap kan ze ‘ontdooien’ en tegelijk waarnemen wat er in haar lijf gebeurt. “Zo doe ik het dus”, zegt ze. “Als ik het niet weet, dan kan ik geen kant op. Dat is precies hoe het vroeger thuis was, toen ik nooit wist of ik het wel goed deed.” 

Zonder dat ze het zich bewust was, heeft het vroegere patroon haar overgenomen. Vroeger, in het ouderlijk gezin, heeft het haar geholpen om alert te zijn en van alles te ‘moeten’. In de huidige situatie in haar familie zit het haar echter dwars. In tegenstelling tot vroeger, toen het te veel was voor dat meisje, is er nu een volwassen vrouw die wél kan omgaan met de situatie van nu. 

Het kan ook subtieler

In de situatie van cliënte is snel duidelijk wat er gebeurt. Het kan ook veel subtieler. Veel mensen herinneren zich een fijne jeugd, en dat klopt ook. En tegelijk is er áltijd iets wat je méér of minder bent gaan doen, omdat je daarvoor gewaardeerd of juist gestraft werd. Denk bijvoorbeeld aan extra je best doen, twijfelen over alles, braaf zijn, luisteren of juist rebels zijn. Als je je ouders altijd hard hebt zien werken, wat ben jij dan gaan doen? Heb je hun voorbeeld gevolgd of heb je juist het tegenovergestelde gedaan?

Rouw veroorzaakt stress

Als we veel stress hebben, lijkt het of jong aangeleerde patronen ons helemaal overnemen. We zien dan geen andere mogelijkheid. Zo gaat het ook als we iemand hebben verloren die ons dierbaar is. Of bij verlies van gezondheid, werk, relatie, of andere verlieservaringen. 
Gelukkig kunnen we ook iets anders leren, als we eenmaal door hebben wat we doen. Dat zorgt voor hoop en de verwachting dat we (weer) goed voor onszelf kunnen zorgen.

Meer weten over rouw, burn-out en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. 
Wil je zelf mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo
Rouw- en traumatherapeut 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.