Rouwen doe je niet alleen thuis. Als je een dierbare hebt verloren, dan beïnvloedt dit je hele leven. Thuis, op je werk, op school en alle andere plekken waar je bent.
Werk kan, net als school, houvast en structuur bieden in een wereld die voor jou voorgoed is veranderd.
Rouw is geen zakelijk begrip
Voor mensen die na het verlies van een dierbare weer op het werk komen, kan het lastig zijn om hun behoeftes duidelijk te maken. Collega’s weten dikwijls niet wat te doen of te zeggen, ondanks hun oprecht goede bedoelingen. Verlies en rouw zijn moeilijke onderwerpen op het werk, we praten er niet gemakkelijk over. Rouw is immers geen zakelijk begrip. Succes moet de basis zijn; stilstaan, waar verlies toe uitnodigt, is storend want dat leidt niet tot vooruitgang en succes. We vinden nog vaak dat we op het werk niet over gevoelens moeten praten, “want dan breng je je werk in gevaar”. Maar uit alles blijkt dat, als je er wél met je werkgever over praat, je juist ruimte ontmoet.
Werk als houvast voor het dragen van verlies
Hoewel het lastig kan zijn om je te concentreren op je werk als je met je hart en hoofd ergens anders bent, kan werk ook steunend zijn in een periode waarin niets meer hetzelfde lijkt te zijn. Werk biedt dan structuur, houvast, contact en afleiding.
Een goede leidinggevende laat zich veel zien en steunt de medewerk(st)er die iemand heeft verloren. Door nabij te zijn, zaken bespreekbaar te maken, te vragen wat nodig is, zonder oordeel of advies te luisteren. Soms gewoon door aanwezig te zijn, zonder woorden. Door de werkomgeving een veilige plek te laten zijn, zodat er vertrouwen kan zijn. Zodat de medewerk(st)er zich gedragen voelt en zich thuis voelt op het werk.
Dat kan door veel ruimte te geven voor de invulling van het werk, in dagen, tijden en soort werkzaamheden. Dat kan tegelijk door grenzen te stellen, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. Hoe dan ook, het gaat altijd om werken vanuit vertrouwen. Zo krijgt de medewerk(st)er ruimte om ook op het werk ‘terug te keren’ na het verlies. Kun jij ook vragen wat je nodig hebt? Al dan niet met wat extra hulp?
Ruimte bieden
In bedrijven en instellingen die ruimte kunnen bieden aan deze lastige privésituaties, voelen mensen zich waardevol en gezien. Alle kans dat werk dan een helpende hand wordt die kracht geeft, zodat ze behouden blijven voor het bedrijf. Sterker nog, deze mensen worden wellicht de beste ambassadeurs. Reden genoeg om situaties van verlies en rouw zorgvuldige aandacht te geven?
BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken.