Als je gaat luisteren, zal je lichaam vertellen

Een verlies, van welke aard dan ook, ervaar je in alle vezels van je lijf. Je ervaart je verlies in je gevoelens, gedachten, in hoe je jezelf ziet en de wereld om je heen. Rouwen doe je ook met je lijf. Rouwen - ofwel reageren op een verlies - doe je juist met je lijf, ook al (h)erkennen we dat vaak niet als rouw.

 
  •             Je lijf reageert, je lijf vertelt
  •             18 februari: lezing ‘In rouw zonder het te beseffen’
  •             11 maart: workshop ‘Stress de baas’
  •             Blog ‘Het pad ontstaat door erop te lopen’

Je lijf reageert, je lijf vertelt

Rouw uit zich in tal van lichamelijke reacties. Je kunt ontzettend moe zijn of je uitgeput voelen. Ook slecht slapen of eten zijn heel normaal, net als (spier)spanning, hoofdpijn, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperventilatie, duizeligheid en zelfs flauwvallen. Je kunt het gevoel hebben dat er een steen op je maag ligt, buikpijn of diarree hebben. Het kan zijn dat je dezelfde klachten krijgt als de overledene ook had. Als je rouwt, is ook je weerstand lager. Vaak ben je daardoor gevoeliger voor bijvoorbeeld verkoudheid of griep.

Lichamelijke klachten kunnen ook een signaal zijn voor emoties die vastzitten, er (nog) niet uit kunnen komen of zich in ‘verdraaide vorm’ uiten. Zo kun je bijvoorbeeld heel verdrietig zijn, maar dit (onbewust) vooral uiten als boosheid. Bij kinderen zien we vaak veranderingen in gedrag, terwijl ze in feite rouwen om diegene wie of datgene wat ze verloren hebben.

Je hoeft alleen maar te luisteren

Vaak zijn we geneigd voorbij te gaan aan deze lichamelijke klachten als signaal voor rouw. Maar alles wat je wegduwt of binnenhoudt, vindt op den duur toch zijn weg naar buiten. En als dat lang duurt, kun je er zelfs ziek van worden. Rouw die als een zware steen op je maag ligt, kan leiden tot leegheid en depressie. Je lijf ‘weet’ echter wat goed voor je is en wat je nodig hebt. Vaak al voordat jij je daarvan bewust bent. Je hoeft alleen maar te luisteren en je lijf gaat vertellen.

In plaats van je te ergeren aan bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn en er alles aan doen om de pijn snel te laten verdwijnen, kun je ook een pas op de plaats maken: merk met aandacht deze pijnplek(ken) op en vraag jezelf af wat dit deel van je lijf je te vertellen heeft. Wat het nodig heeft. Wat voor signalen proberen jouw aandacht te trekken? Ik luister graag met je mee tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek.


18 februari: lezing ‘In rouw zonder het te beseffen’

Op donderdag 18 februari mag ik een lezing verzorgen over verlies bij ziekte, ongeval en beperking: ‘In rouw zonder het te beseffen’. Ik verzorg de lezing voor In de Wolken, in samenwerking met Uitvaartbureau Jan Fiddelaers, in het Centrum voor Afscheid en Rouw in Heeze. 

Problemen met je gezondheid

Problemen met je gezondheid vragen veel van je. Ook als je lichamelijk hersteld bent, kan je leven op zijn kop blijven staan. Of je merkt na een tijdje dat ‘er iets niet klopt’. Ongemerkt ben je wellicht terecht gekomen in een rouwproces, dat aandacht van je vraagt. Want het is nogal wat, wat er in je leven gebeurt of gebeurd is. Ook als je geconfronteerd wordt met blijvende gezondheidsproblemen kan het gevoel van rouw je overvallen. Je hebt immers afscheid te nemen van, in de eerste plaats, een gezond lijf. Hoe moeilijk is het om dat te accepteren.
Ik ken dit zelf, door een ongeval dat ik op mijn vijfentwintigste had. Intussen heb ik mijn eigen praktijk als verlies- en rouwtherapeut, coach en trainer en begeleid ik anderen om dit werk te doen. Vanuit mijn praktijk vertel ik deze avond over verlies bij ziekte, ongeval en beperking. Verlies dat vraagt om bij stil te staan.
 
Datum: 18 februari 2016, 20.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon, koffie en thee inbegrepen.
Adres is: Spoorlaan 9C in Heeze. Aanmelden is nodig.


11 maart: workshop ‘Stress de Baas’

Jouw leven is drukbezet. Je hebt een veeleisende baan, die prestaties en inzet van je vraagt. Ook je privéleven is ‘vol’. Herken je dit? Doe dan mee aan de workshop 'Stress de Baas' op 11 maart van 10.00 tot 15.30 uur.

“Je doet de dingen goed, maar doe je nog wel de goede dingen?”

Je voelt je soms overvraagd, door je drukke baan en een 'vol' privéleven, met een gezin en/of andere (sociale) activiteiten die jouw aandacht vragen. Soms zou je willen dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat, en een week uit meer dan 7 dagen. Herken je dit?

Dan is de ervaringsgerichte workshop ‘Stress de Baas’ echt iets voor jou, op vrijdag 11 maart van 10.00 tot 15.30 uur op de prachtige locatie van Top Life in Biezenmortel (Hooghoutseweg 1). Meld je aan voor deze inzicht gevende workshop!


Blog ‘Het pad ontstaat door erop te lopen’

Een maand na het onverwachte overlijden van haar man stapte ze voor 't eerst mijn praktijk binnen. Ze wilde weten hoe het ging met rouwen, zocht naar antwoorden want “rouwen was geen gewoonte”. Ik ontving haar hartelijk, benieuwd naar haar verhaal. Lees verder op mijn website.
 
 
 

BrightBlue Coaching & Training helpt volwassenen met pijn in hun hart na trauma of (traumatisch) verlies om weer te genieten van hun leven. BB helpt volwassenen met burn-out(klachten) om hun leven weer op de rails te krijgen. BB leert coaches met minimaal één jaar praktijkervaring om als rouwcoach te werken. 

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.