Opgebrand?
Verlies uit het verleden als bron voor burn-out
Tachtig procent (!) van de mensen die bij de huisarts komen, hebben klachten die met stress te maken hebben. Als je deze signalen niet op tijd serieus neemt, heb je kans volledig opgebrand te raken. Je energiehuishouding raakt uitgeput en je lijf ‘doet het niet meer’. Een van de oorzaken van burn-out is niet genomen rouw, verlies uit het verleden dat je hebt weggedrukt.
• Onderdrukte rouw als medeoorzaak voor burn-out
• Lezing op 19 mei over omgaan met verlies en rouw
• Blog ‘Wat draag jij met je mee?’
Onderdrukte rouw als oorzaak voor burn-out
Als je een burn-out hebt, is je lijf letterlijk opgebrand. Je hebt niet geluisterd naar eerdere signalen van je lichaam, naar je gevoelens, je gedachten, naar wat je hart je ingaf. En op een gegeven moment zegt je lijf ‘stop’. Dan ben je jezelf kwijtgeraakt.
Burn-out verschijnselen nemen toe in onze maatschappij. Kijk maar eens naar de verzuimcijfers in werkend Nederland. Veel verzuim heeft te maken met (over)spanning, stress en overbelasting. Het verdwijnen van onze afgebakende werkweek, met vaste werk- en weekenddagen, heeft daaraan voor een groot deel bijgedragen. In onze 24-uurs economie is weinig ruimte om een pas op de plaats te maken en stil te staan. Nee, we moeten vooruit. Gelukkig zien we daar ook een tegenbeweging ontstaan.
Hard werken als oorzaak?
Hierin kunnen we je geruststellen. Hard werken en veel dingen doen zijn op zich onvoldoende om een burn-out te krijgen. Overigens is het wel belangrijk om te rusten en te ontspannen, dat even terzijde. Problemen ontstaan als je niet doet wat je ten diepste wel graag wilt doen. Als je je passie in de schaduw zet. Dat is de reden dat ook mensen met te weinig werk een burn-out kunnen krijgen.
Een andere oorzaak van burn-out is plekverwarring vanuit je gezin van herkomst. Zonder er hier diep op in te gaan, kun je jezelf afvragen: welke klussen neem jij gemakkelijk over die niet bij jou horen? Zowel op je werk als thuis. Heb je het gevoel dat je te kort schiet? Werk je voor twee? Stel je geen grenzen en werk je steeds harder als je je werk niet afkrijgt? Heb je het gevoel dat je het alleen moet doen? Deze vragen kun je jezelf dan stellen.
Onderdrukte rouw
Wij mensen zijn verliesmijders. Als we geraakt worden door een verlies, is de eerste beweging ons vanbinnen om te draaien en te vertrekken. Verlieservaringen zijn bij uitstek ervaringen die ons roepen. We hebben hoofd, hart en buik nodig om een antwoord te kunnen geven. Onbewust creëren we echter een interne splitsing. We sluiten het gewonde hart op en zetten er een grote poortwachter voor. Als deze de deur gesloten houdt, dan onderdrukken we onze werkelijke reacties op het verlies. Onze pijn, boosheid, angst, verdriet, opluchting, schaamte of schuld mogen er dan niet zijn. We nemen afscheid en beginnen direct weer aan iets nieuws. Hoe vaker we dat doen, hoe meer energie het ons kost. We beginnen met steeds minder energie aan iets nieuws. En verliezen onze vitaliteit.
In burn-out spelen bijna altijd alle drie de oorzaken mee. De weg terug naar vitaliteit begint bij het erkennen en aanpakken van deze oorzaken. Niet bij de symptomen van onder andere vermoeidheid, depressiviteit, emotionaliteit of controleverlies. Herkenbaar? Ik nodig je graag uit.
Lezing op 19 mei
Omgaan met verlies en rouw, hoe doe je dat nou?
Op donderdag 19 mei is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet en biedt plaats aan elf geïnteresseerden. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. De organisatie is in handen van Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging Cranendonck-Budel en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training.
Veel ruimte voor vragen
Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, over uitvaart, ‘rouwverweving’ en ook persoonlijke vragen en verhalen zijn welkom. Vragen die op voorhand leven, kunnen doorgegeven worden aan Martin (06-53336342) of Jeanne (06-12949654). Daarom is de bijeenkomst kleinschalig van opzet.
Aanmelden
Mensen die de avond willen bezoeken, melden zich aan via info@vdstappen.nl of via 0495-430260. Bevestiging vindt plaats op volgorde van aanmelding. Adres uitvaartcentrum: Klein Schoterstraat 2a in Budel (bij de ingang van de algemene begraafplaats). Meer info in de
agenda van BrightBlue.
Blog ‘Wat draag jij met je mee?’
Je denkt dat je een belangrijk verlies uit het verleden, zoals de dood van een dierbare, een plekje hebt gegeven. Maar ineens, schijnbaar uit het niets, gebeurt er iets in je leven waardoor dit of een ander verlies weer aangeraakt wordt. Een meningsverschil thuis of op je werk kan al genoeg zijn. Heb je er weleens aan gedacht dat de geraaktheid nog verder uit het verleden kan komen? Lees verder op mijn
website.