Handvatten bij verlies en verandering
Mensen die bij mij in de praktijk komen, willen vaak weten hoe ze het beste met verlies om kunnen gaan. Zodat ze overweg kunnen met het verlies dat ze hebben ervaren, maar tegelijk ook met verliezen en veranderingen die ze ongetwijfeld nog mee zullen maken. Ze vragen als het ware een soort blauwdruk. Kan dit?
• Blauwdruk bij verlies?
• Lezing op 19 mei over omgaan met verlies en rouw
• Blog ‘Jongeren en verlies: een extra klus’
Blauwdruk bij verlies en verandering?
Wat zou het fijn zijn als er een stappenplan was dat ons zou vertellen wat te doen als we een verlies meemaken. Van stap 1 naar stap 4 en dan zijn we klaar. En zo lang duurt het. Zodat we zeker zouden weten dat we het én goed doen én na bijvoorbeeld een jaar klaar zijn. Zo werkt het niet helaas. Er is geen blauwdruk voor het omgaan met verlies.
Het etiket van tijd
Allereerst kunnen we geen tijdsetiket plakken op rouwen. Iedereen zoekt hierin zijn of haar eigen weg. En eigenlijk is rouw nooit echt helemaal klaar. Ik spreek dan ook nooit over rouwverwerking maar over rouwverweving: het verweven van het verlies in jouw levensverhaal. Rouw is de achterkant van liefde: als je veel van iemand of iets hebt gehouden, dan is de rouw intenser. Van tijd tot tijd zal rouw opnieuw aan je deur kloppen; immers, jouw liefde voor degene die of datgene wat je zo mist, stopt toch ook niet? Als je niets om iemand of iets geeft, dan is er ook geen sprake van rouw.
Unieke rouw
Dan de manier waarop je rouwt; dat is niet echt een vrije keuze. Jouw thuisgezin, wat je daar hebt geleerd, speelt mee in hoe je rouwt. Mocht verdriet er bijvoorbeeld zijn of werd je vooral aangespoord om door te gaan en vooruit te kijken? Werd er over gevoelens gesproken aan de keukentafel of werd er gezwegen? Als dit laatste het geval is, dan zul je geneigd zijn om je gevoelens op te kroppen. En ooit zullen ze toch naar buiten moeten komen. Dat hoeft niet per se door er steeds over te praten, daar zijn gelukkig ook andere manieren voor.
Wat ook jouw manier van rouwen beïnvloedt, zijn de relatie met wie of wat je hebt verloren, de betekenis en de manier waarop iets of iemand jouw dierbaar was, de omstandigheden van het verlies en de nasleep. Je kunt je voorstellen dat een verwacht verlies, hoe erg ook, minder impact heeft dan onverwacht verlies, zoals een jongere die omkomt bij een ongeval. Vanuit jouw unieke relatie met je verlies, is ook je rouw – als reactie op dit verlies – uniek.
Tot slot is sociale steun erg belangrijk, mensen op wie je kunt leunen als er iets ergs is gebeurd.
Jouw taak
Heb je dan nog wel invloed op je eigen rouwproces? Ja, gelukkig wel. Je kunt zelf iets doen. Sterker nog, je hebt zelf iets te doen. Rouwen is een werkwoord, je hebt rouwarbeid te verrichten. Dat betekent in elk geval dat je hebt te dealen met een wirwar aan gevoelens. Dat valt nog niet mee, juist omdat het een warboel is vanbinnen. Wat je te doen hebt, is jezelf toestaan om pijn te voelen, jezelf uiten.
Over deze en andere rouwtaken heb ik onlangs een artikel geschreven. Interesse? Als je me
mailt, stuur ik het je toe.
Lezing Omgaan met verlies op 19 mei: nog enkele plaatsen
Op donderdag 19 mei is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet. Er zijn nog elke plaatsen. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. Deze avond organiseer ik samen met Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging.
Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, over uitvaart, ‘rouwverweving’ en ook persoonlijke vragen en verhalen zijn welkom. Vragen die op voorhand leven, kunnen doorgegeven worden aan Martin (06-53336342) of Jeanne (06-12949654). Daarom is de bijeenkomst kleinschalig van opzet.
Aanmelden
Mensen die de avond willen bezoeken, melden zich aan via info@vdstappen.nl of via 0495-430260. Bevestiging vindt plaats op volgorde van aanmelding. Adres uitvaartcentrum: Klein Schoterstraat 2a in Budel (bij de ingang van de algemene begraafplaats). Meer info in de
agenda van BrightBlue.
Blog ‘Jongeren en verlies: een extra klus’
Als je iemand verliest van wie je veel houdt, dan kan het voelen alsof je veilige wereld instort. Leren leven met zo’n groot verlies is vooral voor jongeren erg moeilijk. Zij hebben als het ware een dubbele taak: het verlies een plek geven in hun leven én zelf opgroeien. Lees verder in de
blog op mijn website.