Over de grens
Hoe bewaak ik mijn grenzen? Hoe zorg ik voor balans tussen werk en privé? Hoe kan ik mijn kracht zachter maken en vanuit openheid leven? Hoe kies ik eindelijk voor mezelf, in plaats van maar steeds onzichtbaar te zijn? Enkele vragen van mooie mensen met wie ik de afgelopen maand mocht werken in de begeleiding. Vragen met verlies en rouw als onderlegger. Vragen waarbij overlevingsstrategieën en de kracht van het thuisgezin zo duidelijk op de voorgrond staan. In deze KoersVast meer over hoe het komt dat wij zo vaak over onze grenzen gaan. En hoe je dat vanaf nu, (hopelijk) heerlijk uitgerust na je zomervakantie, anders kunt doen.
• Over de grens? Tijd voor liefdevolle bewaking!
• Agenda najaar 2017
• Blog ‘Opgebrand? Verlies uit het verleden als bron voor burn-out’
• Blog ‘Je mag me altijd bellen'
Over de grens? Tijd voor liefdevolle bewaking!
Vaak zie ik het bij vrouwen van middelbare leeftijd. Moe van het harde werken. Opgebrand zelfs. Te vermoeid om goed te kunnen functioneren in hun werk en/of privéleven. Vrouwen die er klaar mee zijn om steeds maar aan verwachtingen van anderen te moeten voldoen, of aan verwachtingen waarvan ze denken dat anderen die van hen hebben. Hun overlevingsstructuur of werkstructuur brokkelt af, soms langzaam, soms stort de boel ineens in elkaar. Gevolgd door de vraag: wie ben ik nu, nu mij dit is overkomen?
Stapel van verlies
Als we samen kijken naar de belangrijke gebeurtenissen in hun leven, dan hebben verlieservaringen zich vaak opgestapeld. Elk van hen heeft een manier gevonden om met deze ervaringen om te gaan. Maar altijd komt er een harnas of een masker aan te pas, als bescherming tegen de werkelijke pijn diep van binnen. Naar buiten toe zijn er verschillende strategieën om deze pijn niet te voelen. Vele daarvan hebben te maken met hard werken, over grenzen gaan, verantwoordelijkheden overnemen, controledrang, perfectionisme en zichzelf aanpassen of wegcijferen. In een dergelijke overlevingsmodus ben je niet in staat om je eigen grens te voelen en als gevolg daarvan ook niet een externe grens.
We gaan nog een stap verder. Vanuit je thuisgezin kreeg je als kind waarschijnlijk waardering als je hard werkte, goed studeerde, braaf was of altijd je ouders hielp. “Zo deden wij dat thuis. Wij zorgden altijd eerst voor de ander.” Hoe zou zich dat vertalen in de volwassenheid? Juist. Dat wat je vroeger geleerd hebt, zet je in als je terechtkomt in een situatie van stress. Zoals bij verlies. Want zo doe jij dat immers. Juist dan vraagt het moed om naar je pijn te kijken en te ervaren wat jij nodig hebt. Juist jij.
Interne grens
Om grenzen te kunnen bewaken, is het nodig om ze eerst zelf te voelen. Dat is je interne grens. Om te ervaren wat jij nodig hebt, vraagt om een liefdevolle bewaker bij jouw interne grens. Die jou helpt om eerst te onderzoeken wat jij op een bepaald moment wilt. Niet altijd, maar alleen voor dat ene moment. En de volgende keer doe je dat weer. Steeds weer. Totdat het je duidelijk wordt wie jij bent, nadat je zo over je grens bent gegaan. Vind je het lastig om dat zelf te doen? Dan doen we dat toch gewoon samen!
Agenda najaar 2017
Trainingen, workshops, lezingen en begeleidingsgesprekken vullen mijn agenda in het najaar. In deze nieuwsbrief wil ik er twee activiteiten uitlichten, een voor kinderen en een voor volwassenen.
Workshop Krachtstok maken voor kinderen met 'verliespijn' in hun hart
Kinderen met ‘verliespijn’ in hun hart kunnen op woensdag 13 september, van 13.30 tot 15.30 uur, een speciale herinnering maken om zichzelf kracht te geven met hun verlies om te gaan. Dat kan zijn omdat er iemand is doodgegaan, iemand ernstig ziek is of omdat hun ouders gescheiden zijn. Of heel iets anders waardoor hun hart pijn heeft. De middag is bedoeld voor kinderen van circa 6 tot 12 jaar. Er is plaats voor tien kinderen. We gaan aan de slag bij Van der Stappen Uitvaartverzorging in Geldrop, die deze workshop gratis mogelijk maakt.
Tijdens de creatieve middag maken de kinderen een krachtstok. Dat is een stok die ze zelf versieren met allerlei materialen die fijne herinneringen oproepen aan degene die of datgene wat ze (gaan) missen. Daarnaast geeft de stok hen kracht, omdat ze die immers met een bepaalde intentie hebben gemaakt. Lees meer op mijn
website. Aanmelden kan via
info@vdstappen.nl of via telefoonnummer 040-2861383. Je bent van harte welkom!
Lezing over omgaan met verlies en rouw
Op donderdag 21 september is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet en biedt plaats aan circa elf geïnteresseerden. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. Meld je wel aan, want vol = vol. De organisatie is in handen van Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging Cranendonck-Budel en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training. Lees verder op mijn
website.
De agenda biedt nog meer interessante activiteiten de komende tijd; neem eens een kijkje!
Blog ‘Opgebrand? Verlies uit het verleden als bron voor burn-out’
Opeens is hij volkomen uitgeput en komt thuis te zitten met een burn-out. Het gesprek gaat over zijn werk, over druk en werkdruk die hij ervaart maar uiteindelijk komt het verhaal los. Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat zijn jongste zoon is overleden. Hij was ziek en langzamerhand zagen ze hun kind achteruitgaan. Zijn oplossing was: nog harder werken, zich groothouden en vechten om overeind te blijven. Zo had hij het vroeger thuis geleerd. Hij keek niet om. Totdat hij zich ziek moest melden. Er moest iets gebeuren, zo ging het niet meer…
Lees verder op mijn
website. Dit blog is op 30 juni 2017 verschenen in HAC Weekblad.
Blog ‘Je mag me altijd bellen’
Stel je eens voor. Je hebt recent iemand verloren van wie je veel houdt. De wereld staat voor jou even stil. Misschien is het nauwelijks voor te stellen, maar probeer het eens. Misschien heb je het zelf meegemaakt, dan wens ik je veel (veer)kracht om dit verlies te dragen. Stel je eens voor. En dan zegt er iemand – heel goedbedoeld – tegen je: “Sterkte. Als je iets nodig hebt, dan mag je me altijd bellen”. Wat doe je dan?
Lees verder op mijn
website. Dit blog is op 28 juli 2017 verschenen in HAC Weekblad.
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, laat je het dan even weten?