Van afscheid naar nieuw begin
Met een koffertje vol bagage stuurden mijn collega’s, of nee ex-collega’s, mij eind februari op reis. Mijn afscheid bij de gemeente Veldhoven was er een met een lach en een traan, een stevige basis om mijn nieuwe pad als fulltime ondernemer in te slaan. Van afscheid naar nieuw begin, zo heet deze Koersvast. Dat geldt ook voor mensen die te maken hebben met een burn-out. Hoe ga je dan opnieuw beginnen? In deze nieuwsbrief:
• Koffertje vol bagage
• Workshop in ontwikkeling: Terugkomen na een burn-out
• Blog ‘Wapengekletter in de strijd tegen verlies’
Koffertje vol bagage
“Waarom hebben alle dingen een naam, vroeg het meisje aan de meester. Het was even stil. En hij antwoordde: Wat een mooie vraag! Je naam heb je van je ouders gekregen. Omdat je een naam hebt, kan ik je roepen. En als ik je roep, kun je bij me komen. En als je komt, kan ik je vasthouden. En als ik je vasthoud, kan ik je loslaten.” Dit prachtige gedicht van Wibe Veenbaas gaf mij houvast in mijn proces van afscheid nemen van een baan en een werkgever waar ik me ruim twaalf jaar graag voor heb ingezet.
Stap voor stap afscheid nemen
Juist omdat mijn reis stap voor stap ging, en daarmee ook zo’n half jaar heeft geduurd, kon ik bij elke stap een beetje afscheid nemen. Tot begin januari, toen door mijn ski-ongeluk de stappen groter werden en sneller gingen. Van afstand kon ik toen ineens ervaren wat het zou betekenen om te vertrekken. Ik merkte in mijn lijf en hart dat het goed was, ook al vond mijn hoofd er soms nog iets anders van. Hoe dat ging, lees je terug in de vorige Koersvast. Ik noem het mijn eigen ‘mini-rouwproces’.
Ik had het van tevoren mooi bedacht en gepland, maar het ging zoals het ging. Een proces met een eigen wil en weg. Een proces waarin afscheid nemen en rouwen elkaar afwisselden.
Op 22 februari was het dan zover, mijn afscheid was daar. Met een lach en een traan zoals gezegd. Een traan omdat ik opnieuw besefte wat ik achter me liet, zeker toen ik overladen werd met knuffels, lieve woorden, kaarten en cadeautjes.
En wat ik achter me laat, neem ik ook met me mee: naast de grrr...momenten die we in elke baan kennen, is dat vooral de ruimte die ik heb gekregen om mezelf te ontwikkelen, de waardering en de vriendschappen. Ook die bagage zit voor mij in het koffertje dat ik meegekregen heb om op reis te gaan. Daar kijk ik met een lach naar. Afscheid nemen en rouwen in de betekenis van oogsten…
Op reis
En nu werk ik dus fulltime als ondernemer, formeel per 1 maart. Een mooie datum om een nieuwe mijlpaal de grond in te slaan. Vanaf nu mag ik mij volledig richten op mijn werk als verlies- en rouwtherapeut, coach en trainer. Ik hoop dat ik met BrightBlue ook de komende jaren vele kinderen en volwassenen met pijn in hun hart na een verlies mag helpen om weer te genieten van hun leven. Om de draad weer op te pakken.
De draad weer oppakken… dat kan ook zo moeilijk zijn als je met een burn-out bent uitgevallen op je werk. Als er niet iets wezenlijks verandert in jezelf (én in je werk), is de kans op terugval reëel. Wist je dat niet genomen rouw vaak een van de dieperliggende oorzaken van burn-out is?
Daar wil ik me met BrightBlue de komende tijd ook op richten. Op individuele begeleiding, op groepsbegeleiding, workshops en trainingen. In het andere artikel in deze nieuwsbrief lees je er al meer over. Organisaties kunnen op deze manier, tegen relatief lage kosten, heel veel doen om hun medewerkers weer vitaal én met plezier terug aan het werk te krijgen. Hoe waardevol is dat?
Input gevraagd van professionals, ondernemers en mensen met ‘ervaring’
Workshop ‘Terugkomen na een burn-out’
In een burn-out is je overlevingssysteem gecrasht. Letterlijk, want je lijf doet even niet meer mee. De weg terug naar vitaliteit begint bij het erkennen en aanpakken van oorzaken als niet werken volgens je passie, weggestopte rouw en plekverwarring. De weg terug is niet de aanpak van symptomen zoals vermoeidheid, depressiviteit, emotionaliteit of controleverlies. Over het aanpakken van de werkelijke oorzaken van burn-out gaat de workshop die ik ontwikkel. Immers, als je de werkelijke oorzaken kent en aanpakt, herstel je beter én is de kans op terugval kleiner.
Workshop in ontwikkeling; ervaringen gevraagd
De workshop ‘Terugkomen na een burn-out’ is bedoeld voor mensen die een burn-out hebben en/of op de weg terug zijn na een burn-out. Je gaat kennismaken met de drie thema’s en doet bij elk thema een persoonlijke ervaring op. Omdat deze workshop voor mij de start is van een nieuw programma, wil ik naast mijn eigen ervaringen en die van mijn cliënten ook graag ervaringen meenemen van professionals, ondernemers en mensen die een burn-out hebben (gehad). Wat zijn jullie tegengekomen? Wat heeft jullie vooruit geholpen? Wat ook niet?
Ik zou het zo fijn vinden als je je ervaringen met mij wilt delen. Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Valkenswaard en ik kom ook graag naar jou toe. Bellen, mailen of skypen kan natuurlijk ook. Als dank wil ik je graag een plekje aanbieden in een van de eerste workshops, tegen een sterk gereduceerde prijs. Naar verwachting vindt de eerste workshop plaats in april of mei 2018.
Je lijf zegt ‘stop’
Ineens is de man of vrouw met de hamer daar. Tien seconden eerder dacht je nog ‘het gaat wel, nog even dit of dat doen’. Direct daarna weet je niet eens meer wat je dacht, kun je niet meer opstaan van de stoel waar je zat en alleen nog voor je uitstaren. Je hebt een burn-out; geen energie om ook maar iets te ondernemen en je voelt je hondsmoe. Je lijf zegt ‘stop’ omdat je hoofd dat niet heeft gedaan.
Aanleiding voor een burn-out zijn vaak zowel werk- als privéomstandigheden. Samengevat: mensen willen ertoe doen en ergens bij horen. Op je werk wil je waardering en ondersteuning krijgen, wil je zinvol werk doen zonder dat je bureau te vol ligt en/of er teveel tijdsdruk is. Je wilt werk doen dat bij jou past en waar jij energie van krijgt. Je thuis is de plek waar je je ook echt thuis voelt, waar je liefhebt, waar je de gelegenheid hebt om je eigen ding te doen én samen op te trekken.
Maar wat als je je thuis niet op je gemak voelt? Of als er mensen weggaan of wegvallen? Als je mogelijke problemen op je werk mee naar huis neemt? Of te veel verantwoordelijkheid op je neemt? Vul maar in. Dan kun je terecht komen in een burn-out.
Overlevingssysteem gecrasht
Voor mij is burn-out een signaal dat je overlevingssysteem in de ‘overdrive’ is gegaan. Het is steeds harder gaan werken. En nog harder. Tot de crash. Natuurlijk gaat burn-out over grenzen en verantwoordelijkheid, maar deze thema’s hebben hun basis op een diepere laag: plekverwarring in het familiesysteem, niet genomen rouw en het in de schaduw zetten van je passie.
Problemen ontstaan onder andere als je niet doet wat je ten diepste wel graag wilt doen. Dat is de reden dat ook mensen met te weinig werk een burn-out kunnen krijgen.
Als andere oorzaak van burn-out zie ik plekverwarring vanuit je gezin van herkomst. Dit gaat onder andere over werken voor twee en welke klussen je gemakkelijk overneemt die niet bij jou horen. Zowel op het werk als thuis. Dit gaat ook over het gevoel van tekort schieten, jezelf (niet) gewaardeerd voelen of het gevoel van het alleen moeten doen. En daarmee gaat het altijd over de plek die jij vroeger in het gezin had en nu nog hebt, wat je daarin (onbewust) hebt proberen te doen en hoe je dat nu meeneemt naar je werk.
Tenslotte zie ik vaak dat mensen na een eerder verlies ‘op slot’ gegaan zijn, met andere woorden dat ze niet gerouwd hebben. Als we geraakt worden door een verlies, is de eerste beweging ons vanbinnen om te draaien en te vertrekken. Onbewust creëren we een interne splitsing en onderdrukken onze werkelijke reacties op het verlies. We nemen afscheid en beginnen direct weer aan iets nieuws. Hoe vaker we dat doen, hoe meer energie het ons kost. We beginnen zo met steeds minder energie aan iets nieuws. En verliezen onze vitaliteit.
Wil jij je ervaringen op het vlak van burn-out met mij delen, als ‘ervaringsdeskundige’, professional of ondernemer? Jouw ervaringen helpen anderen om goed terug te komen na hun burn-out en wellicht voorkomen dat het zover komt. En jij verdient een plekje in een van de workshops!
Blog ‘Wapengekletter in de strijd tegen verlies’
“Kunnen mijn huidige klachten komen door verlies dat ik lang geleden heb meegemaakt?” Die vraag kreeg ik onlangs tijdens een lezing die ik mocht geven. Mijn antwoord was en is dat dit zeker het geval kan zijn. Pijn en gemis kunnen te groot zijn om te verduren en dus zoeken we een manier om ervan weg te gaan. Op zo’n moment kunnen en willen we onze rouw niet nemen.
Lees verder op mijn
website. Dit blog is op 23 februari 2018 verschenen in HAC Weekblad.
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.